Cedric Simmons σε ακτίνες Χ


Μια του Σίμονς, δυο του Σίμονς, τρεις και νάτος στον Ολυμπιακό!
Την πρώτη, το καλοκαίρι του 2011, ο Ολυμπιακός έψαχνε  σέντερ να πλαισιώσει τους Κάιλ Χάινς και Ανδρέα Γλυνιαδάκη. Σε περίπτωση που στράβωνε κάτι με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο (και το πολύτιμο ελληνικό του διαβατήριο) θα ήταν βασικός υποψήφιος με κύριο όπλο τις πολύ καλές χρονιές που έκανε στην Καβάλα για την Α1 την διετία 2009-2011.
Την δεύτερη (λίγους μήνες μετά, Γενάρης του 2012) έφτασε ακόμα πιο κοντά. Μάλιστα κάποιοι βιάστηκαν να τον στείλουν πρόωρα στην ομάδα   όταν ο αντικαταστάτης του Ματ Χάουαρντ ήταν ακόμα στον αέρα. Ο Ντούντα επέλεξε τον Τζόυ Ντόρσευ τότε αλλά αυτό δεν θα ήταν το οριστικό τέλος του φλερτ που είχε αναπτύξει ο Ολυμπιακός με τον Σέντρικ Σίμονς.
Τι έκανε ο Σίμονς στο μεσοδιάστημα από εκείνες τις ημέρες μέχρι προχθές που ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό;  Εξαργύρωσε το καλό του όνομα (που είχε πρωτοφτιαχτεί στο κολέγιο, νο15 στα drafts του 2006) παίζοντας σε δυνατά πρωταθλήματα, πρώτα στην Εστουντιάντες τη σεζόν 2011-12 με 5.7 πόντους και 4 ριμπάουντς στην ACB, και πέρσι στην Μπρίντιζι στην Ιταλική λίγκα με  9.4 πόντους και 6.6 ριμπάουντς.
Από εκεί τον τσίμπησε ο Ολυμπιακός που μάλλον δεν τον έσβησε ποτέ από τις λίστες του, από εκεί θα αντλήσουμε και εμείς τα συμπεράσματά μας.

ΕΠΙΘΕΣΗ

Το σημείο που ο Σέντρικ Σίμονς γίνεται περισσότερο απειλητικός στην επίθεση είναι μετά από πικ εν ρολ καταστάσεις. Καλά σκρινς, ωραία κίνηση στον χώρο δίνοντας σωστές γωνίες πάσας για τον χειριστή της μπάλας και δυναμικά τελειώματα σχηματίζουν την εικόνα του στα πικ εν ρολς. Προτιμά να τελειώνει με κάρφωμα και αν έχει καθαρό πεδίο και έχει πάρει σωστά τα βήματα δύσκολα κόβεται. Εύκολα μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε επιθετικά σαν  πικ εν ρολ ψηλό.




Κάθε ψηλός, χωρίς σπουδαία τεχνικά χαρακτηριστικά, που σέβεται τον εαυτό του φροντίζει να εξαντλεί κάθε ευκαιρία για δραστηριότητα μέσα από επιθετικά ριμπάουντς. Ο Σίμονς είναι συνολικά πολύ καλός ριμπάουντερ, σπουδαίος στο αμυντικό ριμπάουντ και καλός στο επιθετικό. Πέρσι δεν έγραψε μεγάλα νούμερα στα επιθετικά ριμπάουντς (1 κάθε 11.5 λεπτά αντί κάθε 8.5 που έπαιρνε την προηγούμενη σεζόν στην Εστουντιάντες) αλλά ακόμα και έτσι ανέπτυξε αρκετά τις επιθετικές του ευκαιρίες μέσα από αυτό. Γενικά πάει αρκετά στα επιθετικά ριμπάουντς και τελειώνει, είτε κατ' ευθείαν με φόλοου, ή σε δεύτερο χρόνο. Τέτοιες φάσεις είναι η δεύτερη σημαντική πηγή των πόντων του στην επίθεση.



Δεν είναι ποστ παίχτης αλλά η Μπρίντιζι του έδωσε αρκετές μπάλες με πλάτη κατά την διάρκεια της περσινής σεζόν. Ειδικά στις πρώτες φάσεις των παιχνιδιών προσπάθησε να βάλει τον Σίμονς στο ποστ με επιλογές να τελειώσει την φάση ή να πασάρει στο τρίποντο. Του αρέσει να υποδέχεται την μπάλα από την αριστερή πλευρά γιατί τελειώνει σχεδόν μονοπωλιακά κινούμενος προς τα δεξιά σουτάροντας με το δεξί hook. Αν τον αφήσεις να πάει από εκεί έχει καλά τελειώματα με το δεξί χέρι. 
Πολλές φορές ο αμυντικός έκλεινε μόνο τον δεξί διάδρομο αφήνοντας διάπλατα τον αριστερό, πράγμα που έδωσε στον Σίμονς την ευκαιρία να πατήσει γερά από τα αριστερά. Και όταν ο Σίμονς πατάει καλά η κατάληξη είναι συνήθως το κάρφωμα...
Σε γενικές γράμμες δεν έχει ποικιλία στον τρόπο που ποστάρει, ούτε ιδιαίτερη τεχνική, μπορείς να του ακουμπήσεις την μπάλα στο ποστ μεν αλλά χωρίς να υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες.




Οι άλλες ευκαιρίες για σκορ έρχονται από φάσεις που λειτουργεί σαν finisher, για παράδειγμα σε αιφνιδιασμούς, και πάλι όταν βρίσκει χώρο να πάρει σωστά τα βήματα μπορεί να τελειώσει θεαματικά τις φάσεις, αν πέσει σε πολυκοσμία είναι κάπως άτσαλος.
Τέλος, διαθέτει ένα αρκετά αξιόπιστο σουτ από τα 4-5 μέτρα, αν του δώσεις αυτό το σουτ μπορεί να σε τιμωρήσει, ελάχιστες φορές όμως αυτό το σουτ έρχεται μέσα από κάποιο play, πχ. πικ εν ποπ, περισσότερο μπορεί να εκμεταλλευτεί τυχόν ολιγωρία του προσωπικού του αντιπάλου.




ΑΜΥΝΑ
Στην πικ εν ρολ άμυνα ο Σίμονς πέρσι στην Μπρίντιζι συνήθιζε να μένει μέσα (με τον περιφερειακό να περνά ανάλογα με τον αντίπαλο γκαρντ πάνω ή κάτω από το σκριν) και είναι μια άμυνα που μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Έχει καλές τοποθετήσεις, είναι συνειδητοποιημένος αμυντικός με καλό iq και έχει σπουδαία αθλητικά προσόντα για να κλείσει τρύπες μπλοκάροντας την τελική προσπάθεια. Αποτελεί εγγύηση με λίγα λόγια σε τέτοιες καταστάσεις που λειτουργεί σαν τερματοφύλακας.
Όμως ο Ολυμπιακός δεν έπαιζε τον ψηλό του με αυτόν τον τρόπο στην πικ εν ρολ άμυνα πέρσι οπότε αξία έχουν και οι αντιδράσεις του όταν βγαίνει πιο δυναμικά (το βίντεο έχει κυρίως τέτοιες φάσεις). 
Δεν έχει σπουδαία πλάγια βήματα ή ευελιξία στην αλλαγή κατευθύνσεων αλλά είναι ένας average ψηλός σε τέτοιες καταστάσεις. Όμως όταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας έπαιξε μια ολόκληρη σεζόν τον Τζος Πάουελ με hedge out δεν θα μου κάνει καθόλου εντύπωση να ζητήσει κάτι αντίστοιχο και από τον Σίμονς. Φυσικά μπορεί να αμυνθεί πολύ καλύτερα από τον Πάουελ σε αυτή την άμυνα χωρίς πάντως να είναι και το δυνατό του σημείο.



Το δυνατό του σημείο είναι τα blocks. Μπορεί να έρθει από εκεί που δεν τον περιμένεις και να μπλοκάρει τα πάντα. Σε όλη του την καριέρα έγραψε σπουδαία νούμερα στα blocks, ιδιαίτερα όταν έρχεται σε βοήθεια, με όπλο το τεράστιο wingspan (2.20) και το καλό του άλμα.




Πολύ καλές αντιδράσεις και στην άμυνα στο ποστ. Δυνατό κορμί, με αρκετά καλές τοποθετήσεις και καλό footwork, δεν έχει πρόβλημα να μαρκάρει οποιονδήποτε. Κάποιες φορές βάζει λίγο άτσαλα το σώμα του αλλά όταν παίζεις άμυνα στο ποστ πάντα είναι επικίνδυνο να δώσεις φάουλ. Σε γενικές γραμμές αρκετά καλός τόσο χαμηλά όσο και στο να ακολουθεί την τελική προσπάθεια.





«Θα παίξω σκληρή άμυνα. Θα κάνω τάπες και θα μαζέψω ριμπάουντ. Κυρίως θα κάνω πιο εύκολη τη ζωή των συμπαικτών μου με κάποια σκριν. Θα κάνω τη βρώμικη δουλειά και δεν έχω κανένα πρόβλημα να… λερωθώ».

Η δήλωση του Σέντρικ Σίμονς κατά την ανακοίνωσή του από τον Ολυμπιακό δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες. Ο Ολυμπιακός απέκτησε έναν πολύ καλό ρολίστα που θα δώσει σοβαρά λεπτά στο σέντερ σαν backup. Eξαιρετικός ριμπάουντερ και μπλοκέρ, σπουδαίος πάνω από το καλάθι σε άμυνα και επίθεση, αυτά είναι τα πράγματα που θα του ζητήσει η ομάδα κατά κύριο λόγο. 
Σε ομάδες σαν την Μπρίντιζι είχε ευκαιρίες να δείξει και άλλα πράγματα όμως θεωρώ πολύ δύσκολο ο Ολυμπιακός να παίξει αρκετά το ποστ παιχνίδι του ή να τον δοκιμάσει σαν σουτέρ από το χάι ποστ. Όμως πολλές φορές σε πιο ποιοτικές ομάδες είναι ευκολότερο για έναν ρολίστα να βρει τρύπες και να τελειώσει φάσεις. Ακόμα, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να δει αρκετά το πικ εν ρολ παιχνίδι του στην επίθεση ενώ το παιχνίδι πολλών κατοχών που επιδίωκε πέρσι τουλάχιστον η ομάδα μπορεί να τον ωφελήσει. 
Ο Ολυμπιακός έκανε μια έξυπνη κίνηση αποκτώντας πολύ οικονομικά έναν Ευρωπαίο (το Βουλγάρικο του διαβατήριο κάνει την διαφορά) με αθλητικά προσόντα Αμερικάνου και προσέθεσε έναν αφοσιώμενο και εργατικό αμυντικό στη μηχανή του. 
Αυτό που μένει είναι να του ζητήσει απλά τα  πράγματα τα οποία ξέρει να κάνει και ο Σίμονς θα τα δώσει. Η ομάδα προτίμησε και για την δεύτερη κίνηση της (μετά τον Μπρεντ Πέτγουει) την ελληνική αγορά, σίγουρα το διαβατήριο της απόκτησης του Σίμονς ήταν η θητεία του στην Α1, πράγμα που πέρα από την πιθανότητα ελλειπούς σκάουτινγκ σε παίχτες όχι πολύ προβεβλημένων πρωταθλημάτων, έχει και το θετικό ότι ο Ολυμπιακός και το προπονητικό τιμ ξέρουν πολύ καλά τι παίχτη πήραν και με ποιους τρόπους μπορεί να είναι αποτελεσματικός για την ομάδα.