The Memory Remains Pt.3 Willie Anderson



ΗΡΘΕ αρχές Σεπτέμβρη του 1996 όταν ο Ολυμπιακός για μία ακόμα φορά άργησε αρκετά να ανακοινώσει δεύτερο ξένο. Επιλογή του Ίβκοβιτς που στο πρόσωπο του έβλεπε τον καταλύτη που θα ενώσει με το πληθωρικό του παιχνίδι τα υπόλοιπα κομμάτια της ομάδας. Με τον Άντερσον ο Ολυμπιακός επέστρεψε σε ξένο παίχτη τριάρι μετά από το διάλειμμα της προηγούμενης σεζόν με Ρίβερς-Μπέρι. Συνοδευτική επιστολή με καλή καριέρα στο ΝΒΑ, μόλις την προηγούμενη χρονιά είχε 9.8 πόντους, 3.2 ριμπάουντς, 2.6 ασίστς. Ασημένιος Ολυμπιονίκης στην Σεούλ με την ομάδα των Η.Π.Α και μέλος της all rookie team του 1989. Πλήρης παίχτης, σκόρερ-πασέρ-ball handler και αθλητικά προσόντα και όλα αυτά με νοοτροπία team player.Ολοκληρωμένο πακέτο και σε πολύ καλή ηλικία καθώς ερχόταν στην Ευρώπη μόλις στα 29 του, λαβράκι!



ΕΠΑΙΞΕ μπερδεμένα. Δεν έδειξε να προσαρμόζεται γρήγορα στα νέα δεδομένα παρά το γεγονός ότι το στιλ του έμοιαζε ταιριαστό για Ευρώπη. Δεν βρήκε το χέρι του επιθετικά, δεν κατάφερε να πάρει ηγετικό ρόλο μέσα στο παιχνίδι της ομάδας και γενικώς ψαχνόταν…Η ποιότητα του φαινόταν αλλά σε πολλά παιχνίδια δεν έμπαινε καν στο πνεύμα του ματς. Τελείωσε την καριέρα του στον Ολυμπιακό με 11.8 πόντους και 4 ριμπάουντς για την Ευρωλίγκα.


ΕΦΥΓΕ μετά από ολόκληρο σήριαλ! Χριστούγεννα του 1996 και ο Ολυμπιακός πηγαίνει στην Μαδρίτη για το τουρνουά Χριστουγέννων που διοργανώνει η Ρεάλ με την συμμετοχή της Εφές Πίλσεν,της Σκαβολίνι και του Ολυμπιακού . Ο Ίβκοβιτς έδινε μεγάλη σημασία σε εκείνα τα ματς, πίστευε ότι θα μπορέσει να διορθώσει αρκετά πράγματα που είχαν προκύψει κατά την διάρκεια της χρονιάς. Ο Άντερσον, ο οποίος τα είχε ήδη “σπάσει” με τον προπονητή του, κάνει ανταρσία. Συμφωνεί με τους Μαιάμι Χιτ και αντί να ακολουθήσει την αποστολή του Ολυμπιακού στην Μαδρίτη παίρνει μόνος του το αεροπλάνο για Άμστερνταμ με σκοπό να φύγει άμεσα για Μαιάμι. Μετά από κάποιες ώρες που κανείς στην ομάδα δεν ξέρει πού βρίσκεται ο παίχτης, ο Άντερσον ευρισκόμενος στην Ολλανδία και λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για το Μαϊάμι, πληροφορήθηκε από τον μάνατζερ του ότι κινδυνεύει να στερηθεί του δικαιώματος να αγωνιστεί ξανά την υπόλοιπη αγωνιστική περίοδο, καθώς ο Ολυμπιακός τον κατήγγειλε στη ΦΙΜΠΑ. Ο Αντερσον άρον άρον πάει στη Μαδρίτη αλλά όταν το μαθαίνει ο Ίβκοβιτς του ανάβουν τα λαμπάκια. Στέλνει τον μάνατζερ της ομάδας Τάκη Λιβιεράτο να τον διώξει, αφού δεν ήθελε να τον βλέπει καν. O παίχτης παίρνει τον δρόμο για την Αθήνα όπου μαζεύει τα πράγματα του και λύνει την συνεργασία του με τον Ολυμπιακό.

Οι διάφορες δηλώσεις του Ντούντα κατά καιρούς για τον παίχτη είναι χαρακτηριστικό της “συμπάθειας” μεταξύ των δύο.
Από αυτά που είπε τις μέρες της ανταρσίας :
“Δεν αναστατώθηκε η ομάδα απο την φυγή του Ουίλι Άντερσον, αλλά αντίθετα όλοι συνεχίζουν κανονικά την δουλειά τους, υπάρχουν αρχές με τις οποιές προσπαθώ να προστατεύω την ομάδα, αφού κανένας δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει, εγώ του είπα οτι δεν του επιτρέπω να πάρει μέρος στο τουρνουά, ενώ τα υπόλοιπα ειναι θέμα της διοίκησης”
Το off the record :
“Με τον κύριο Άντερσον έκανα την μεγαλύτερη υπομονή στη ζωή μου…”
Mέχρι το αμίμητο,
“Και η τούρτα, αγάπη μου είναι γλυκιά, αλλά δεν μπορεί να παίξει μπάσκετ”, όταν ένα χρόνο μετά σε ζωντανή ραδιοφωνική συνέντευξη ο Βασίλης Σκουντής ρώτησε για τον Άντερσον χαρακτήριζοντάς τον “γλυκό παίχτη”.

Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, ο Άντερσον στο δεύτερο μισό της σεζόν έπαιξε στους Χιτ με 3 πόντους μέσο όρο ενώ την επόμενη χρονιά επέστρεψε στην Ελλάδα για την ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη με την οποία κόλησε καλύτερα. Ο Ολυμπιακός τον αντικατέστησε με τον Έβρικ Γκρέι και τα σάρωσε όλα εκείνη την χρονιά.

ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ την ιστορία της φυγής του πιο πολύ από όλα! Αν το πάμε αγωνιστικά, το ματς με την Εστουντιάντες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας που είχε 17 πόντους με 8/8 δίποντα στο 110-78 του Ολυμπιακού ήταν η καλύτερη εμφάνιση του Άντερσον.


TIP : To 1996 ο Άντερσον ήρθε στην Έλλαδα συνοδευόμενος από την Κάρλα Μαγκί, χρυσή Ολυμπιονική της Ατλάντα με την ομάδα των Η.Π.Α και παίχτρια του WNBA. Ήδη είχε 4 παιδιά…Αρκετά χρόνια μετά διαβάσαμε σε αρκετά δημοσιεύματα ότι ήταν σε άσχημη οικονομική κατάσταση καθώς δεν μπορούσε να πληρώσει το πλήθος των χρημάτων που απαιτούνταν για την πληρωμή των διατροφών των 9 παιδιών που έιχε με 7 διαφορετικές γυναίκες! Αυτά πληρώνονται ρε Γουίλι…






*Το The Memory Remains Pt.3 πρωτοδημοσιεύτηκε στο redhoops.gr