The Memory Remains Pt.6: Christian Welp




ΗΡΘΕ τον Ιούνη του 1996, η πρώτη μεταγραφή της νέας εποχής με Ντούντα στο τιμόνι για τον Ολυμπιακό. Η αλήθεια ήταν ότι η μεταγραφή του ήταν κλεισμένη καιρό πριν, απλά ο Ίβκοβιτς έδωσε την έγκριση του στην συμφωνία. Πρώτος κοινοτικός στην ιστορία του Ολυμπιακού ήρθε να συμπληρώσει την ερυθρόλευκη frontline των Τάρλατς και Φασούλα. Στα 32 του αλλά με πλούσιο βιογραφικό, Αμερικανοθρεμμένος αλλά και σεσημασμένος στα παρκέ της Ευρώπης σε συλλογικό ή εθνικό επίπεδο.


Με τις ευλογίες του Detlef Schrempf βρέθηκε από τα 18 του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού μέσω προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών, έπαιξε στο Olympic High School της Washington, όταν καλά καλά δεν ήξερε να μιλήσει Αγγλικά, πέρσι μάλιστα εντάχθηκε στο Hall Of Fame του σχολείου. Συνέχισε στην πρωτεύουσα πηγαίνοντας στο πανεπιστήμιο της Washington, κλείνοντας στην τελευταία του χρονιά με 20.8 πόντους και 9 ριμπάουντς, επιτεύγματα που έκαναν τους Σίξερς να τον επιλέξουν ψηλά, στο νούμερο 6 του ντραφτ του 1987. Ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους που έπαιξε στο ΝΒΑ, έκανε ντεμπούτο με 16 πόντους κόντρα στο Σιάτλ αλλά πάνω που έδειχνε ότι είναι έτοιμος να ζητήσει ρόλο και λεπτά ένας τραυματισμός στο γόνατο τον ανάγκασε να παίξει μόνο 10 ματς την πρώτη του χρονιά (4.8 πόντοι). Πέρασε από Spurs και Warriors ολοκληρώνοντας μια τετραετή θητεία στο ΝΒΑ, μετέπειτα ο ίδιος δήλωσε ότι ποτέ δεν ήταν ο ίδιος μετά από εκείνο τον τραυματισμό. Στην Ευρωπαική του καριέρα, ασφαλώς ξεχωρίζει ο τίτλος του πρωταθλητή Ευρώπης με την εθνική Γερμανίας το 1993, με τον ίδιο να σκοράρει το τελευταίο σουτ στον τελικό με την Ρωσία και να είναι ο M.V.P του τουρνουά. Ο Ολυμπιακός τον τσίμπησε από την Bayern Levercusen με την οποία είχε 7.2 πόντους και 4.9 ριμπάουντς στο Ευρωπαικό πρωτάθλημα του 1995-96.


ΕΠΑΙΞΕ καλά και αυτό αλήθεια, δεν έχει να κάνει με το ότι η παρουσία του συνδυάστηκε με μια ονειρική χρονιά για τον Ολυμπιακό. Σε συμπληρωματικό ρόλο αλλά με πολλές ευκαιρίες για αρκετά λεπτά μέσα στη σεζόν  εξ'αιτίας των τραυματισμών που είχαν οι Τάρλατς-Φασούλας χρειάστηκε αρκετές φορές και βοήθησε πολύ. Σε εποχές που δεν είχαμε συνηθίσει παίχτες στο ύψος και στο σουλούπι του να τραβιούνται έξω και να σουτάρουν για τρεις ο Βελπ το έκανε με μεγάλη επιτυχία ενώ ταυτόχρονα είχε και αξιοπρεπή παρουσία με πλάτη. Η παρουσία του έδινε εμπειρία και κλάση στον Ολυμπιακό που για μια ακόμα χρόνια είχε την καλύτερη γραμμή ψηλών στην Ευρώπη. Σκεφτείτε από τις ομάδες που αντιμετωπίσαμε στα κρίσιμα ματς ποια είχε τους ψηλούς να κοιτάξουν στα μάτια τους Τάρλατς, Φασούλα και Βελπ; Καμία...

(η Παρτιζάν μόνο είχε Ντρόμπνιακ, Τομάσεβιτς, Κοτούροβιτς αλλά ήταν πολύ νέοι ακόμα)

Τελείωσε την Ευρωλίγκα με 6.2 πόντους και 3.5 ριμπάουντας σε 18 περίπου λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο.

ΕΦΥΓΕ  όταν την επόμενη χρονιά ο Ντούντα επέλεξε κάτι διαφορετικό για τον Ολυμπιακό της νέας σεζόν στο πρόσωπο του πολύ καλού Τζόνι Ρότζερς. Το συμβόλαιο του Κρις δεν ανανεώθηκε και η σκέψη του Ίβκοβιτς δεν ήταν κακή γιατί δίπλα στους πιο δυνατούς Τάρλατς-Φασούλα προσέθετε ένα ευέλικτο 4άρι με σπουδαίο σουτ, τον Ρότζερς, υπολογίζοντας και στους Ζουρπένκο-Ζεβροσένκο.

Αυτό που δεν είχε υπολογίσει ήταν ότι η χρονιά δεν θα έβγαινε με τρεις ψηλούς (...και ας έγινε το 96-97) μιας και ο Φασούλας βάδιζε στα 35 και ο Τάρλατς είχε πάντα τις διαφορές του με την Θεά Τύχη και τους τραυματισμούς. Ο Ρότζερς το πάλευε όσο άντεχε αλλά με βασικό ψηλό τον Ζεβροσένκο ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα για τον Ολυμπιακό. Ο Βελπ μάλλον θα έπρεπε να μείνει γιατί πέρα ότι θα ήταν η τέλεια καβάντζα (...και ας ερχόταν και ο Ρότζερς), θα ήταν και μια απαραίτητη σύνδεση με την ομάδα του τρεμπλ μιας και οι Ρίβερς, Σιγάλας ήταν σε άλλες πολιτείες, ο Παπανικολάου έκανε τις κόνξες του και οι ψηλοί ήταν στα πιτς.

Ο Βελπ συνέχισε στην Άλμπα Βερολίνου για μία χρονιά και έκλεισε την καριέρα του το 1999 έχοντας περάσει και από την Ιταλία με τη φανέλα της Ρέτζιο Καλάμπρια.


ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ τα τρίποντα από την κορυφή με αυτό το βασανιστικά αργό release.
Αλλά πιο πολύ από όλα θυμόμαστε την αγκωνιά από τον Κάρλτον Μάγιερς σε ένα από τα πρώτα ματς της σεζόν με την Τιμσίστεμ στο ΣΕΦ που τον ανάγκασε να αγωνίζεται μασκοφόρος για ένα διάστημα από εκείνη τη στιγμή και μετά.
(στο 3.08 του βίντεο η συγκεκριμένη φάση)


TIP : O Βελπ από τότε που σταμάτησε το μπάσκετ εγκαταστάθηκε στην Ουάσινγκτον με την γυναίκα του και τα δυο τους παιδιά. Η μεγάλη του κόρη (..20 ετών σήμερα) από τον πρώτο του γάμο βρίσκεται και αυτή στην Αμερική αλλά στο Ντάλας. Εργάζεται στην κατασκευαστική εταιρεία ενός φίλου του και προπονεί τους ψηλούς της ομάδας μπάσκετ του τοπικού Edmonds Communtiy College. Πολλά καλοκαίρια είναι πλάι στην Εθνική Γερμανίας είτε σαν μέλος του coaching staff, είτε σαν scouter. Ακόμα και τώρα επισκέπτεται συχνά την οικογένεια του dr.Hansel που τον φιλοξένησε στα πρώτα του χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, οικογένεια για την οποία ο Βελπ είναι σαν πραγματικός γιος.




ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΡΙΠΟΝΤΟ-11 ΙΟΥΝΙΟΥ 1996-ΤΕΥΧΟΣ 396 &  ΕΘΝΟΣΠΟΡ-4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1996-ΤΕΥΧΟΣ 217
Ολυμπιακός-ΒΑΟ για την Α1 (Α.Λαούδης)
τα πρώτα σχέδια για την σεζόν 96/97 (Π.Παναγιωτόπουλος)




υγ1: όλα τα Memory Remains με Rod Higgins, Karnisovas, Blue Edwards, Chris Morris, Berry, Willie Anderson, Oberto, Nenad Markovic ΕΔΩ.
υγ2: περιμένω προτάσεις ή επιθυμίες για αντίστοιχα αφιερώματα και βίντεο.