San Antonio Spurs vs. Ολυμπιακός: NBA με "Ευρωπαικό" χρώμα



Δώδεκα χρονιά μετά την ιστορική αναμέτρηση απέναντι στους θρυλικούς Chicago Bulls του Michael Jordan στο Παρίσι, ο Ολυμπιακός δίνει τα πρώτα του φιλικά επί αμερικανικού εδάφους με αντιπάλους δύο πολύ καλές ομάδες του ΝΒΑ στα πλαίσια του NBA Europe live tour.
Oι San Antonio Spurs του καλύτερου power forward όλων των εποχών Τim Duncan, του κορυφαίου εν ενεργεία προπονητή στο NBA Gregg Popovich  και δύο εκ των κορυφαίων international παικτών όλων των εποχών, των Manu Ginobili και Τοny Parker ήταν ο πρώτος αντίπαλος της ομάδας. Έπονταν οι Cleveland Cavaliers του LeBron James και του Shaquille ONeal. Ονόματα που προκαλούν θαυμασμό και μόνο στο άκουσμα τους.

Επίσης στο ρόστερ των Spurs υπήρχε ένας πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, ο Roger Mason Jr ο οποίος αγωνίστηκε στην ομάδα τη σεζόν 2004-2005 κάνοντας μάλιστα μερικά πολύ καλά παιχνίδια.

O Oλυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν έχοντας ένα αξιοζήλευτο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα  ρόστερ απαρτιζόμενο από ένα μείγμα πρώην (και νυν) NBAers (ChildressKleizaWafer), πρωτοκλασάτων Ελλήνων (Παπαλουκάς, Μπουρούσης, Σχορτσιανίτης, Βασιλόπουλος) και ποιοτικών κοινοτικών (Τeodosic,VujcicHalperin) παικτών. Παρά τις μεγάλες φιλοδοξίες για τη σεζόν 2009-2010, στο ματς με τους Spurs δεν ήταν το ζητούμενο η νίκη αλλά η αποκόμιση όσο το δυνατόν περισσότερων εμπειριών. Δεν παίζει κάθε μέρα ευρωπαϊκή ομάδα απέναντι στη καλύτερη κατά πολλούς ομάδα του ΝΒΑ στα 00’s.


Μέσω Φρανγκφούρτης, από εκεί Χιούστον και για το τέλος Χιούστον-Σαν Αντόνιο με το αεροπλάνο που χρησιμοποιούν και οι ομάδες του ΝΒΑ για τα κοντινά δρομολόγια. Αυτή την πορεία διέγραψε ο Ολυμπιακός για να φτάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε ένα ταξίδι όχι και τόσο γνώριμο για Ευρωπαικές ομάδες. Κάποιοι πιο έτοιμοι όπως οι Αμερικάνοι (...η μαμά του Τσίλντρες ήταν παρούσα στο Σαν Αντόνιο) και κάποιοι άλλοι όχι. Κάποιοι όπως ο Von Wafer έκαναν και διάσημες γνωριμίες...


Οι Spurs υποδέχτηκαν τον Ολυμπιακό με σεβασμό πράγμα αναμενόμενο για την συγκεκριμένη ομάδα και την νοοτροπία που τους έχει χτίσει τόσα χρόνια ο Popovich, αν μια ομάδα του ΝΒΑ μπορεί να καταλάβει και να σεβαστεί τους Ευρωπαίους αυτοί σίγουρα είναι οι Spurs.


Το βοηθητικό των Spurs στην διάθεση του Ολυμπιακού, οι εικόνες από τα αποδυτήρια της ομάδας και  οι λιγοστοί φίλοι των ερυθρολεύκων που βρέθηκαν στο παιχνίδι. Άλλος πλανήτης...
Το σκηνικό λίγο πριν το ματς συμπλήρωναν η ανάκρουση του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου στην αρχή και η παρουσίαση του Ολυμπιακού.






Όσον αφορά το αγωνιστικό/τεχνικό μέρος δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε και πολλά πράγματα  καθώς δεν υπήρχε τηλεοπτική παρά μόνο ραδιοφωνική μετάδοση. Τηλεοπτική μετάδοση δεν υπήρξε όχι στην Ελλάδα βεβαίως μόνο αλλά γενικώς, δεν υπήρξε τηλεοπτική παραγωγή ούτε από το τοπικό του Σαν Αντόνιο που λέει ο λόγος...


Mε  την βοήθεια του play by play του nba.com λοιπόν:
ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με Τeodosic, Childress, Βασιλόπουλο, Kleiza και Σχορτσανίτη ενώ οι Spurs με Parker, Bogans, Jefferson, Bonner και Duncan. Πολύ δυνατό ξεκίνημα για τα Σπιρούνια που δείχνουν από νωρίς ποιος είναι το αφεντικό στο ματς και πρώτο καλάθι για τον Ολυμπιακό από τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη, 7-2.
Ο Ολυμπιακός περνάει πολλές μπάλες στον Σοφοκλή που ξεκινά καλά αλλά αμυντικά είναι δύσκολο να συγκρατήσει τους Spurs, 17-9 στο πεντάλεπτο της πρώτης περιόδου με καλάθι του Milos Teodosic.


O Τony Parker έχει σκοράρει ήδη 8 πόντους ενώ για τον Ολυμπιακό τα δύο γρήγορα φάουλς του Kleiza έρχονται να συμπληρώσουν το μουδιασμένο ξεκίνημα του Λιθουανού. Το καλάθι και φάουλ του Παπαλουκά κλείνει μια πολύ άσχημη αμυντικά περίοδο για τον Ολυμπιακό, 39-21 οι Spurs.


Δεύτερο δωδεκάλεπτο στο ίδιο μοτίβο, ο Ολυμπιακός έχει καλό ρυθμό επιθετικά αλλά αμυντικά δέχεται εύκολους πόντους και η διαφορά έχει σταθεροποιηθεί λίγο κάτω από τους 20 πόντους. Ο Von Wafer δείχνει κάποια δείγματα του ταλέντου του ενώ το τρίποντο του Halperin γράφει το 56-38 στα 4:40 για το τέλος του ημιχρόνου.


Ο Childress με lay up μετά από επιθετικό ριμπάουντ σκοράρει το τελευταίο καλάθι του πρώτου μέρους για τον Ολυμπιακό. Parker με 12 πόντους και Duncan με 10 οδηγούν τους Spurs την ίδια στιγμή που ο Ολυμπιακός έχει χρησιμοποιήσει ήδη αρκετούς παίχτες και έχει πρώτο σκόρερ τον Josh Childress με 8, ημίχρονο 66-46  για τους Spurs.


To δεύτερο ημίχρονο είναι μια διαφορετική ιστορία. Ξεκίνημα με 0-7 για τον Ολυμπιακό, δυο καλάθια,το δεύτερο με φάουλ, από τον Σχορτσανίτη και άλλο ένα από τον Wafer ρίχνουν την διαφορά στους 13, 66-53. Η διαφορά κατεβαίνει μέχρι και τους 10, 68-58, πριν ο Παπαλουκάς αστοχήσει σε τρίποντο που θα μπορούσε να την ρίξει ακόμα περισσότερο. Ο George Hill έχει τα ηνία για τους Spurs αλλά ένα κάρφωμα του Wafer και στην συνέχεια ακόμα ένα δικό του καλάθι με drive κάνουν το 73-62.


Στο τέλος του 3ο δωδεκαλέπτου όμως οι Spurs με Blair και McDyess ανοίγουν ξανά την ψαλίδα αρκετά, 83-66. Στην αρχή της τελευταίας περιόδου ο Κώστας Παπανικολάου, μόλις είχε αποκτηθεί από τον Άρη τότε, σε κάποιες εικόνες από το μέλλον του στον Ολυμπιακό, 5 πόντοι στην σειρά, 87-73.


Ένα τρίποντο του Beverley ρίχνει για πρώτη φορά από το ξεκίνημα την διαφορά κάτω από τους 10 πόντους, 89-80 7:25 για το τέλος.
Λίγο μετά καταγράφεται και η μικρότερη διαφορά στο παιχνίδι, 91-83 με τρίποντο του Childress στα μέσα του 4ου δωδεκαλέπτου.


Όμως το τελείωμα και αυτής της περιόδου είχε την ίδια εξέλιξη με την προηγούμενη. Ο Roger Mason με 5 αναπάντητους πόντους αρχικά την ανεβάζει στο +13 για τους Spurs οι οποίοι συντηρούν το άνετο προβάδισμα μέχρι το τέλος, τελικό σκορ 107-89.
Για τους ερυθρόλευκους ξεχώρισαν οι Σχορτσιανίτης με 16 πόντους σε 19΄,Childress με 15 πόντους και 9 ριμπάουντ και Wafer με 11 πόντους.Απ’ τη πλευρά των Σπιρουνιών διακρίθηκε οι Parker με 12 πόντους,Duncan με 10,Μason με10 και Hill με 17.

Τα δωδεκάλεπτα: 39-21, 66-46, 83-66, 107-89

    Σαν Αντόνιο Σπερς (Πόποβιτς): Μπόγκανς 3 (1), Ντάνκαν 10 (5ρ.), Μπόνερ 6, Τζέφερσον 4, Πάρκερ 12 (6/7δίπ.), Τζινόμπιλι 7 (5ασ.), Φίνλεϊ 7 (1), Χιλ 17 (5/7δίπ., 0/1τρίπ., 7/8β.), Χάισλιπ 2, Ράτλιφ 3, Μπλερ 9, Μέισον 10 (2/2δίπ., 2/3τρίπ.), Χέρστον 3, Τζέρελς 3, Γουίλιαμς, Μαχίνμι 7, Τζόουνς, ΜακΝτάις 4
Ολυμπιακός (Γιαννάκης): Βασιλόπουλος, Τσίλντρες 15 (5/9δίπ., 1/3τρίπ., 2/2β., 9ρ., 2ασ., 3κλ., 4λ.), Σχορτσιανίτης 16 (5/10δίπ., 6/6β.), Κλέιζα 4 (2/6δίπ., 0/1τρίπ., 6ρ), Τεόντοσιτς 9 (3/4δίπ., 1/3τρίπ.), Μπέβερλι 3 (1/4δίπ., 1/2τρίπ.), Μπουρούσης 7 (2/3δίπ., 1/2τρίπ., 2/4β., 4ρ., 2κλ., 1λ.), Παπαλουκάς 5 (2/3δίπ., 0/3τρίπ., 1/1β., 3ρ., 4ασ., 3λ.), Γουέιφερ 11 (4/8δίπ., 1/2τρίπ., 2ρ., 2ασ., 3κλ.), Χαλπερίν 5 (1/4δίπ., 1/2τρίπ., 3ρ., 2ασ.), Βούιτσιτς 4 (2/3δίπ.), Γλυνιαδάκης 5 (2/3δίπ., 1/1β., 3ρ.), Παπανικολάου 5 (1/2δίπ., 1/1τρίπ.), Σλούκας (0/1τρίπ.) 




το πλήρες boxscore

τα επίσημα highlights


οι δηλώσεις μετά από το παιχνίδι

φωτογραφικό υλικό














Γενικότερα:

- Μετά από ένα φυσιολογικό μέχρι ενός σημείου μούδιασμα στο ξεκίνημα, ο Ολυμπιακός στάθηκε καλά στο ματς. Εντάξει έβαλαν και οι Spurs το χεράκι τους που ήθελαν να καθαρίσουν το παιχνίδι νωρίς...Στην υπόλοιπη διάρκεια η ομάδα τους κοίταξε στα μάτια και τους προβλημάτισε κατεβάζοντας την διαφορά στο τέλος. Οι Spurs δεν είναι από τις ομάδες που θα σε εξοντώσουν άλλωστε με τον ρυθμό τους , απόδειξη ότι και ο Παναθηναικός τα είχε πάει καλύτερα μαζί τους παρά με τους Rockets, αν και ο Ολυμπιακός ήταν πιο ανταγωνιστικός στο ματς συγκριτικά.


-Το πιο ήσυχο από τα τρία συνολικά ματς του Ολυμπιακού εναντίον ομάδων του ΝΒΑ. Καλά με την αίγλη του McDonald's, του Jordan και των Bulls δεν συγκρίνεται αλλά δεν είχε ακόμα ούτε Lebron, ούτε Shaq vs. Sofo. Βοήθησε και η απουσία τηλεοπτικής μετάδοσης, Πώς να θυμάσαι ένα ματς που δεν είδες ποτέ;

-Αναμενόμενο ότι οι δύο από τους τρεις κορυφαίους του Ολυμπιακού ήταν οι περισσότερο ¨ψημμένοι" σε αυτές τις καταστάσεις Childress και Wafer. Περιέργως δεν έκανε καλό ματς ο Kleiza. Ο Sofo με φόρα από το Eurobasket της Πολωνίας στο οποίο ξαναβρήκε τον εαυτό του και με κίνητρο αφού το όνειρο του ΝΒΑ ήταν ακόμα ζωντανό για εκείνον έκλεισε την τριάδα των διακριθέντων.


-Von Wafer στο καλύτερο του ματς στον Ολυμπιακό, κρίμα που δεν το είδαμε. Δεν θέλει και πολύ να καταλάβει κανείς ότι οι συνθήκες ήταν άψογες στο συγκεκριμένο ματς για αυτόν για να παίξει καλά κάτι που δεν ίσχυσε στο υπόλοιπο της θητείας του. Και φυσικά το χτίσιμο των συνθηκών δεν είναι μόνο δική του ευθύνη. Και συνθήκες δεν είναι να του φέρουμε τους Spurs στο ΣΕΦ αλλά διαφορετικά πράγματα που θα διευκόλυναν την αγωνιστική προσαρμογή του. Βλέποντας τον να εκτελεί με αυτό το στυλάτο jump shot αναρωτιέσαι γιατί δεν το ξαναείδαμε στη συνέχεια...

-Σε εκείνο, το αρχικό, κομμάτι της season είχε ενδιαφέρον η ιδέα του τεχνικού τιμ για την χρησιμοποίηση πολλών forwards στην πεντάδα. O Ολυμπιακός ξεκίνησε με Chidress, Βασιλόπουλο και Kleiza μαζί, ο Παναγιώτης πρέπει να ανέλαβε τον Parker στο ξεκίνημα. Η ιδέα ακουγόταν καλή, πιο aggresive στυλ στην άμυνα που θα μπορούσε να οδηγήσει την ομάδα σε παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο, ευκολία ανταπόκρισης σε κάθε αλλαγή αμυντικά αλλά από την άλλη το τρικ θα μπορούσε να προκαλέσει δημιουργικά/ επιθετικά προβλήματα χωρίς άλλον guard δίπλα στον Teodosic ή κάποιον καλύτερο σουτέρ. Η χρονιά τελείωσε με δίδυμο στα guards Τeodosic-Penn αν αυτό λέει κάτι για την επιτυχία του εγχειρήματος. Μπέρδεμα...

-Για κλείσιμο κάποιες δηλώσεις του Manu Ginobili πριν το παιχνίδι: "Όχι, δεν μετάνιωσα, γιατί η εμπειρία μου στην Κίντερ ήταν εκπληκτική. Τα πράγματα εκεί πήγαν όσο καλύτερα μπορούσαν, αλλά εκείνη η απόφαση ήταν η πιο δύσκολη της καριέρας μου. Ήμουν τόσο μπερδεμένος. Ήθελα να πάω στην Ελλάδα, μετά ήθελα να πάω στην Μπολόνια και δεν ήξερα τι να κάνω. Και οι δυο προσφορές ήταν εκπληκτικές, προέρχονταν από τις δυο ομάδες που σίγουρα έμπαιναν στην κορυφαία πεντάδα της Ευρώπης, επρόκειτο για δυο εξαιρετικές καταστάσεις και στο τέλος επέλεξα την Μπολόνια. Ο κόσμος, όμως, δεν γνωρίζει πόσο κοντά έφτασα στον Ολυμπιακό. Κάποια στιγμή κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, είπα το ναι, αλλά τότε κάτι άλλαξε η διοίκηση της ομάδας, το ποσό της εξαγοράς του συμβολαίου μου από ομάδα του ΝΒΑ. Ο τελικός μου στόχος ήταν να διακριθώ στο ΝΒΑ, ωστόσο δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό, αν δεν είχα καταφέρει να αναδειχτώ και στην Ευρώπη".
Πόσες αυτοκτονίες έγιναν άραγε εκείνα τα χρόνια στον Ολυμπιακό...


...από τον duncan21