Αναπροσαρμογή πλάνων


Τα αίτια της ήττας δεν είναι δύσκολο να τα εντοπίσει κανείς, ήταν πολύ χτυπητή η εικόνα με τα πολλά λάθη του Ολυμπιακού που οδηγούσαν σχεδόν αυτόματα σε εύκολο καλάθι για την Ρεάλ. 
Το κακό ποσοστό στις βολές, η αναποτελεσματικότητα στο αμυντικό ριμπάουντ και στην προσωπική άμυνα συμπληρώνουν το κάδρο του χθεσινού 71-88.

Αλλά αυτό που έγινε σαφές σαν συμπέρασμα από το χθεσινό 1-0 είναι ότι για να έχει τύχη στη σειρά ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κάνει επαναλαμβανόμενα άρτια παιχνίδια. Άρτια στην προετοιμασία και στην εφαρμογή. Συγκεντρωμένα και με προσοχή σε αρκετές λεπτομέρειες.

Η έμφαση στη λεπτομέρεια είναι το ζητούμενο και ταυτόχρονα ερώτημα. Μπορεί ο Σπανούλης να αμυνθεί για 40 λεπτά; Μπορεί οι γκαρντς του να δώσουν σιγουριά κόντρα στην επιθετική άμυνα της Ρεάλ κάνοντας ελάχιστα λάθη; Είναι σε θέση ο Ολυμπιακός να περιστραφεί σωστά απέναντι στα ρήγματα και το καλό spacing των Μαδριλένων; Μπορεί να βρει τα ματσαρίσματα που θα περιορίσουν την ένταση των παιχτών της Ρεάλ στο ένας εναντίον ενός;

Στα πρώτα λεπτά του αγώνα ο Ολυμπιακός δέχεται ένα καλάθι που πρέπει να το αποφύγει σε απόλυτο βαθμό στα υπόλοιπα παιχνίδια.
Ο Ρούντι βγαίνει από σκριν στα 19'', ο Σπανούλης κάνει χωρίς λόγο ένα βηματάκι δεξιά (αν έπρεπε κάποιος να καλύψει τον Ρούντι αυτός μπορεί να ήταν ο Σερμαντίνι) και ο Γιουλ σε μια φάση give and go παίρνει τον διάδρομο προς το καλάθι την ώρα που η weakside άμυνα του Ολυμπιακού έχει πλάτη στη φάση.




Πέρα από την δομή της φάσης το focus εδώ είναι στον χρόνο επίθεσης.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να προσέχει τέτοιες φάσεις, στα πρώτα δευτερόλεπτα της επίθεσης, η Ρεάλ συνηθίζει να ψάχνει το καλάθι μετά από 1-2 πάσες.

Πέρα από αυτό αν ο Ολυμπιακός περιορίσει τα λάθη θα έχει κάνει τη μισή δουλειά στην άμυνα.
Δεν θέλει πολύ κουβέντα αυτό...
Το κάθε ένα από τα 11 κλεψίματα των Μαδριλένων συνιστούσε άμεση απειλή για το καλάθι του Ολυμπιακού.

Η άλλη μισή είναι να προσέξει πολύ τα πρώτα δευτερόλεπτα της επίθεσης σε σετ παιχνίδι αλλά περισσότερο από όλα, να ανακαλύψει τα ματσαρίσματα που θα του επιτρέψουν να βγάλει άμυνες σε παιχνίδι ένας εναντίον ενός που είναι βασική επιλογή της Ρεάλ όταν δεν τρέχει. 
Το χθεσινό παιχνίδι έδειξε κάποια πράγματα...

Τα αθλητικά προσόντα και η ταχύτητα των περιφερειακών της Ρεάλ δεν μπορούν να ισοφαριστούν εύκολα από τους παίχτες που είδαμε χθες. Ο Ολυμπιακός οφείλει να βρει περισσότερους και γρήγορους γκαρντς κόντρα στα ατού της Ρεάλ και όχι, δεν εννοώ τον Μάρντι Κόλινς.

Πριν από το πρώτο ματς έγινε πολύ κουβέντα για τον ρυθμό.
Το πρόβλημα δεν είναι εκεί όμως. 
Αναμενόμενα η Ρεάλ αναζήτησε ματς πολλών κατοχών πράγμα που μάλλον δεν το κατάφερε σε γενικές γραμμές. Οι 67 χθεσινές κατοχές είναι λιγότερες από τις 72 που κατά μέσο όρο έχουν τα εντός έδρας παιχνίδια της, ακόμα και μια ομάδα μισού γηπέδου κυρίως, όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έπαιξε στο ίδιο γήπεδο στις 68.

Η αποτελεσματικότητα της όμως ήταν καταπληκτική με 88 πόντους σε 67 κατοχές (132 of.rating σε σχέση με το 127 φετινό),  αυτό έγινε γιατί τα 11 κλεψίματα είναι πάρα πολλά και έφτιαξαν τα ποσοστά της, ταυτόχρονα ο Ολυμπιακός πρέπει να δει και την αποτελεσματικότητά του στο 5/5.

Αν είναι να γίνει λάθος στην επίθεση τότε ας γίνει όπως αυτό του Σεντ Σίμονς στα τελειώματα. Μπορεί να ήταν το πιο αστείο και να έβαζε πλώρη για το Shaqtin A' Fool αλλά αν είναι να γίνει λάθος τότε ας γίνει έτσι. Τα 11 κλεψίματα της Ρεάλ κόντρα στα 15 λάθη του Ολυμπιακού με κάνει να σκέφτομαι τακτικές πόλο στα τέλη της επίθεσης, καλύτερα η μπάλα στη κερκίδα παρά στα χέρια του αντιπάλου.

Ο Ολυμπιακός αυτονόητα προσέγγισε το παιχνίδι διαφορετικά από ότι μια εβδομάδα πριν με τον Παναθηναικό, δεν επιδίωξε έναν γρήγορο ρυθμό, δεν κυνήγησε τρικς με press όπως μια εβδομάδα νωρίτερα. Ταυτόχρονα δεν είπε όχι σε όποιες ευκαιρίες προέκυψαν στο ανοιχτό γήπεδο. Το καλό 2ο δεκάλεπτο του Ολυμπιακού έδειξε τον τρόπο.
Η τακτική του τρεξίματος όταν έχεις προυποθέσεις και του μπουσουλήματος με επιθέσεις μεγάλης διάρκειας με κυκλοφορία κόντρα σε οργανωμένη άμυνα δεν ήταν το λάθος χθες.



Η hedge out άμυνα του Ολυμπιακού χτυπήθηκε αρκετά κεντρικά από το ρολάρισμα του σκρίνερ. Ήταν τέτοια η ταχύτητα που εκτελούσαν τις συνεργασίες οι Μαδριλένοι που οι περιστροφές του Ολυμπιακού έδειχναν αργές, αποτέλεσμα της ικανότητας του Ρούντι πολλές φορές που όταν πάει από δεξιά πασάρει πολύ γρήγορα με το ένα χέρι. Να μια ωραία λεπτομέρεια για τα επόμενα παιχνίδια, να στείλεις τον Ρούντι από αριστερά. 

Ο Σέρχιο Ροντρίγκεζ δεν σου δίνει πολλά περιθώρια επίσης, αν ο ψηλός βγει ανοιχτά τότε περνάει μέσα από το πικ, αν βγει λίγο πιο κλειστά μπορεί να κάνει αυτό που ελάχιστοι μπορούν, να περάσει πάνω από την δυναμική έξοδο του ψηλού και να δημιουργήσει ρήγμα. Πέρσι έκανε αντίστοιχη φάση κόντρα σε hedge out του Κάιλ Χάινς, τι άλλο να πεις μετά από αυτό;

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κλείσει το κέντρο της ρακέτας όταν περιστρέφεται, τα σουτς της weakside είναι ένας τομέας που ίσως και να μπορεί να ρισκάρει όχι γιατί οι παίχτες της Ρεάλ δεν σουτάρουν καλά αλλά γιατί σε κάθε ματς κάτι δίνεις και κάτι κοιτάς να κόψεις.

Περίμενα το σχήμα με τον Ντάνστον στο 4 να είναι πιο λειτουργικό  και αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους
Η άμυνά του μέσα στη ρακέτα όταν έρχεται από τη weakside είναι πολύ καλή και ίσως βοηθούσε την hedge out pick n roll άμυνα του Ολυμπιακού να είναι αποτελεσματική. 
Στην πράξη αυτό δεν λειτούργησε, ταυτόχρονα στην άμυνα το μαρκάρισμα του Μίροτιτς αποδείχθηκε μπελάς για τον Αμερικάνο.

Νομίζω ότι ένας λόγος παραπάνω για να μην ξαναδούμε αυτό το σχήμα στα επόμενα παιχνίδια βρίσκεται και στην επίθεση. Ο Μίροτιτς έκλεινε τους διαδρόμους μετά από το pick n roll του Ολυμπιακού και ο Ντάνστον με το περιορισμένο range στο σουτ δεν μπορεί να τιμωρήσει αυτή τη τακτική. 



Μόλις ο Ολυμπιακός επέστρεψε σε σχήματα με κανονικά 4αρια έβαλε κάπως το νερό στο αυλάκι στην επίθεση όπως στη φάση της παρακάτω εικόνας με τον Πέτγουει να ευστοχεί για 3 τιμωρώντας την τακτική της Ρεάλ.



Την ίδια στιγμή το πιο προσιτό μαρκάρισμα για τον Ντάνστον όταν είναι στο 4, αυτό κόντρα στον Φελίπε Ρέγιες, έδειχνε να είναι σε θέση να το τιμωρήσει αρκετά πιο τακτικά ο Γιώργος Πρίντεζης.

Φυσικά η κεντρική εικόνα εδώ είναι ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να δώσει συνθήκες στον Βασίλη Σπανούλη να δημιουργήσει ρήγματα πηγαίνοντας πάνω στον ψηλό της Ρεάλ ιδιαίτερα όταν αυτός λέγεται Μπουρούσης, το 4αρι θα πρέπει να σουτάρει για να χτυπήσει τον τρόπο που αμυνόταν η Ρεάλ χθες.



Την Πέμπτη είναι ένα άλλο ματς. Τα δεδομένα δεν άλλαξαν αγωνιστικά, το καλό είναι ότι ο Ολυμπιακός είδε πολύ καθαρά χθες τι έκανε λάθος.
Ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι προετοιμασμένος να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που έκανε χθες.  Είναι από τις περιπτώσεις που πρέπει να βάλεις πολλά πράγματα στο παρκέ μαζί, πνευματικά και σωματικά. Η άμυνα δίνει επίθεση στους αιφνιδιασμό, η επίθεση δίνει λιγότερους κινδύνους για την άμυνα. Η καλή άμυνα και η καλή επίθεση χρειάζεται πολλά μικρά πράγματα να γίνουν σωστά ταυτόχρονα.
Είναι σε θέση αυτή την εποχή ο Ολυμπιακός να βγάλει ένα παιχνίδι άρτιο και αποτελεσματικό σε πολλαπλούς τομείς της τακτικής; Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο...