Το βαρόμετρο των πρώην (Μάρτιος 2014)


Οι επιδόσεις των πρώην παιχτών του Ολυμπιακού στα γήπεδα όλου του κόσμου για το Μάρτιο που μας πέρασε.


Von Wafer/Krasny Oktyabr

Ακόμα ένας μήνας με εξαιρετική απόδοση από τον Αμερικανό. 
Ο Wafer δείχνει να έχει εγκληματιστεί πλήρως στο νέο του περιβάλλον και αποτελεί το βαρόμετρο και το κύριο επιθετικό όπλο της Krasny. Στα τέσσερα ματς του Μαρτίου οδήγησε την ομάδα του σε τρεις νίκες με μοναδική ήττα αυτή από την CSKA (που πήρε ρεβάνς από τον αποκλεισμό της από τον Wafer στο Κύπελλο), σκοράροντας κατά μέσο όρο 19.9 πόντους, μαζεύοντας 6 ριμπάουντς και μοιράζοντας κάτι λιγότερο από 4 ασσίστς  έχοντας παράλληλα και πολύ καλά ποσοστά.


Savo Djikanovic/Teodo Tivat

Δεν γίνεται να τελειώσει η χρονιά και να μην έχει γίνει αναφορά στον τεράστιο Djikanovic. 
Στην τρυφερή ηλικία των 39 ετών, ο Μαυροβούνιος σέντερ συνεχίζει την καριέρα του στο πρωτάθλημα της χώρας του και στη Βαλκανική λίγκα. Μάλιστα δείχνει ότι τα πόδια του βαστάνε ακόμα καθώς αγωνίζεται  περίπου 30 λεπτά έχοντας double-double σε μέρους όρους πόντων και ριμπάουντς με 16 και 10 αντίστοιχα. Μακράν η καλύτερη του εμφάνιση για το μήνα Μάρτιο αυτή απέναντι στη Momar Bar όπου σε 30 λεπτά σημείωσε 22 πόντους, μάζεψε 17 (!!!) ριμπάουντς και μοίρασε 3 ασσίστς για ένα συνολικό 31 ranking.


Marque Perry/Istanbul B.B

New entry για το μήνα Μάρτιο ο Αμερικανός ο οποίος αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία του Τουρκικού πρωταθλήματος με τη φανέλα της Instabul B.B. 
Ο 33χρονος πλέον Marque είχε και τους προηγούμενους μήνες κάποιες καλές εμφανίσεις όμως μόνο αυτόν το μήνα κατάφερε να σταθεροποιήσει την απόδοση του και να ξεφύγει από την κατηγορία «παίκτης – ασανσέρ». Αγωνίζεται περίπου 29 λεπτά σκοράροντας 12 πόντους ενώ συνεισφέρει και στους υπόλοιπους τομείς του παιχνιδιού έχοντας 3.9 ριμπάουνς, 3.8 ασσίστς και 1.2 κλεψίματα κατά μέσο όρο. 

Alex Acker/Limoges

Ανεβασμένος ο Αμερικανός για τον τρίτο μήνα του έτους. 
Η Limoges είχε 4 παιχνίδια για τον Μάρτιο και είχε ρεκόρ 3 νίκες και μία ήττα στο ντέρμπι με την Lemann. Σε αυτή τη σειρά παιχνιδιών ο Acker υπήρξε βασικός πρωταγωνιστής καθώς αγωνίστηκε 32 λεπτά μέσο όρο έχοντας 15 πόντους, 5 ριμπάουντς και 2,5 ασσίστς. Καλύτερή του εμφάνιση αυτή απέναντι στη Strasbourg όπου είχε 25 ranking με 17 πόντους, 5 ριμπάουντ και 6 ασσίστς, η τελευταία μάλιστα οδήγησε στο καλάθι που έδωσε προβάδισμα 4 πόντων στη Limoges στο τελευταίο λεπτό.



Yotam Halperin/Hapoel Jerusalem

Συνεχίζει τις καλές εμφανίσεις ο Ισραηλινός με τη φανέλα της Χάποελ και για το μήνα Μάρτιο. Αγωνιζόμενος πάντα περισσότερο από 30 λεπτά, παραμένει σταθερός στο σκοραρισμα και στα ποσοστά του, ενώ αποτελεί τον βασικό κουμανταδόρο της ομάδας του, είναι χαρακτηριστικό πως για το αυτό το μήνα έχει 5 ασσίστς κατά μέσο όρο. 
Καλύτερή του εμφάνιση αυτή για το Eurocup απέναντι στη Novgorod όπου με 17 πόντους, 4 ριμπάουντς και 7 ασσίστς οδήγησε στη νίκη με 3 πόντους στο πρώτο ματς των προημιτελικών. Δυστυχώς για αυτόν, η Χάποελ παραδόθηκε  στο δεύτερο παιχνίδι και ηττήθηκε με 72-88 χάνοντας την ευκαιρία να προκριθεί.




Pero Antic/Atlanta Hawks

Επιστροφή  στα παρκέ για τον Σκοπιανό μετά τον τραυματισμό που τον κράτησε έξω για αρκετό διάστημα μέσα στο Φεβρουάριο. Η Ατλάντα πάλευε και παλεύει ακόμα για να εξασφαλίσει  τη θέση της στα play-off του ΝΒΑ και με την λειψανδρία που έχει στις θέσεις των ψηλών, ο Πέρο της ήταν απαραίτητος.  Όντας τις περισσότερες φορές στο βασικό σχήμα των «Γερακιών» ο Αντιτς προσέδιδε την γνωστή σκληράδα του, μάχες στα ριμπάουντς, βοήθειες στην άμυνα και μερικά πολύ σημαντικά καλάθια όταν η μπάλα καίει. Κορυφαία του εμφάνιση για το Μάρτιο αυτή απέναντι στους Wizards όπου ο Πέρο σημείωσε double-double με 13 πόντους και 12 ριμπάουντς σε 26 λεπτά συμμετοχής.



Matt Howard/Ratiopharm

Ο μαχητής επιστρέφει στη στήλη μετά από μερικούς μήνες.  
Τίποτα ιδιαίτερο δεν έχει αλλάξει καθώς ο Howard εξακολουθεί να αγωνίζεται για περίπου 19 λεπτά στη Ratiopharm αποτελώντας το μπακ απ 4άρι της. Ερχόμενος από τον πάγκο σημειώνει 8.8 πόντους, κατεβάζει 5 ριμπάουντς και μοιράζει 1,5 ασσίστ ανα παιχνίδι. Ο λόγος που αναφέρεται στη στήλη αυτού του μήνα είναι οι δύο καλές εμφανίσεις του για τη φάση των 16 του Eurocup όπου είχε 12 πόντους, 7.5 ριμπάουντ, 1.5 ασσίστ και 1 κλέψιμο απέναντι στη Hapoel J-M του Halperin, χωρίς όμως να καταφέρει να οδηγήσει τους Γερμανούς στην πρόκριση.


Jamon Lucas Gordon/Anadolu Efes

Στα ίδια επίπεδα κυμάνθηκε η απόδοση του Jamon και για το μήνα Μάρτιο. 
Ο Αμερικανός είναι μακράν ο σταθερότερος παίκτης σε αυτό το «συνοθύλευμα» που παρουσιάζει φέτος η Εφές και το αποκαλέι ομάδα. Ο Gordon λοιπόν παραμένει σε νούμερα πανώ από τους 10 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, διατηρώντας ακέραια τα στατιστικά του. Το κακό είναι πως παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Αμερικανού, η Εφές δεν κερδίζει με τίποτα. Ειδικά στην Ευρωλίγκα πραγματοποίησε 4 ήττες μέσα στο Μάρτιο χάνοντας εντός και εκτός έδρας, ενώ και στην Τουρκία είχε μεν 3 νίκες σε 4 ματς, αλλά απέναντι σε πολύ ασθενέστερους αντιπάλους. Αν δεν αλλάξουν ριζικά τα πράγματα του χρόνου στους Τούρκους, δύσκολα θα καταφέρουν να κρατήσουν στο ρόστερ τους τον Αμερικανό..


Doron Perkins/Besiktas

Με αρκετά ups and downs πέρασε ο Μάρτης για τον Αμερικανό της Besiktas. Είχαμε κακές εμφανἰσεις όπως απέναντι στην TED Kolejliler όπου έμεινε άποντος με 0/3 σουτ και -2  ranking και εμφανίσεις όπως απέναντι στην Mersin  όπου άγγιξε το triple double έχοντας 9 πόντους, 13 (!!) ριμπάουντς και 9 ασσίστς μόλις σε 28 λεπτά.Σε κάθε ματς πάντως παραμένει  το βαρόμετρο των Τούρκων και η απόδοση του καθορίζει και την συνολική απόδοση της ομάδας. Οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Besiktas ολοκληρώθηκαν καθώς αποκλείστηκαν στο Eurocup από την Nisny Novgorod παρά το εξαιρετικό πρώτο παιχνίδι του Perkins. 


Patrick Beverley/Houston Rockets

Άτυχος στάθηκε ο Beverley καθως τραυματίστηκε σοβαρά στον αγώνα του Houston απέναντι στους Philadelphia 76ers. Η διάγνωση έδειξε ρήξη μηνίσκου, ο Αμερικανός χειρουργήθηκε  και όλα έδειχναν πως η σεζόν τελείωσε άσχημα και απότομα για τον γκαρντ των Rockets. Τα τελευταία νέα που δόθηκαν στη δημοσιότητα ανέφεραν πως υπάρχει ενδεχόμενο ο Beverley να προλάβει να επιστρέψει στα play-offs του ΝΒΑ και να βοηθήσει την ομάδα του στην εξτρα περίοδο. 


Kostas Papanikolaou/Barcelona

Κακός μήνας για τον Κώστα. Δεν είναι σε καλή κατάσταση ο Έλληνας φόργουορντ και φαίνεται στην απόδοσή του. Ο χρόνος του έχει μειωθεί αρκετά καθώς σε 8 παιχνίδια για Ευρωλίγκα και ACB για το Μάρτιο, μόλις σε 3 έχει καταφέρει να περάσει το 20λεπτο. Γενικά εμφανίζεται νωχελικός στα τελευταία παιχνίδια, δεν παίρνει προσπάθειες ενώ έχει περιοριστεί ο ρόλος του καθώς σπάνια τον βλέπουμε να τελειώνει τα παιχνίδια στην 5αδα των Καταλανών. Τα κρίσιμα ματς έρχονται τώρα και η Barcelona θα χρειαστεί την καλή απόδοση και την πληθωρική  του παρουσία στα παιχνίδια της. 


Dalibor Bagaric/Zabok

Μετά από 2 μήνες στας Αρμενίας  ο Κροάτης σέντερ γύρισε στην Zabok.  Έδειξε βέβαια πολύ έξω από τα νερά του και χρησιμοποιήθηκε 8 και 5 λεπτά στα 2 ματς που αγωνίστηκε στο Κροατικό πρωτάθλημα, χωρίς να κάνει κάτι ιδιαίτερο στο χρόνο που αγωνίστηκε. Περιμένουμε να δούμε αν προλαβαίνει να πάρει κι άλλη μεταγραφή και μετά να επιστρέψει στη Zabok για τα play-offs. 


Linas Kleiza/Fenerbahce


Aπαράδεκτες εμφανίσεις από τον Λιθουανό για το μήνα Μάρτιο.  
Η Φενέρ είχε αρκετά δύσκολα ματς μέσα στο μήνα και ο Λίνας δεν εμφανίστηκε σε κανένα από αυτά.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εμφάνιση απέναντι στην Αρμἀνι Μιλάνο, όπου η Φενέρ έπρεπε να κερδίσει πάση θυσία για να συνεχίσει την προσπάθεια για την πρόκριση στα play-off της Ευρωλίγκα. Ο Κλέιζα σε 19 λεπτά συμμετοχής  έμεινε άποντος (!!) ενώ αποβλήθηκε με 5 φάουλς. Το χειρότερο όμως είναι πως με τρία δικά του λάθη στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, η Αρμάνι βρήκε εύκολα καλάθια, άνοιξε τη διαφορά και ανέβασε την ψυχολογία της για να κερδίσει στο τέλος το ματς και να βγάλει την τουρκική ομάδα ουσιαστικά εκτός στόχων για το υπόλοιπο του τοπ 16.


Milos Teodosic/CSKA Moscow

Ακόμα ένας άτυχος για το μήνα Μάρτιο. Ο Milos τραυματίστηκε σε αγώνα της CSKA και η διάγνωση έδειξε πως θα πρέπει να απέχει  από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις για περίπου 3-4 βδομάδες. Έτσι αγωνίστηκε μόλις σε ένα ματς της Ευρωλίγκα και άλλο ένα για το Ρωσικό πρωτάθλημα. Ο Σέρβος επανήλθε μόλις την προηγούμενη βδομάδα αλλά έπαθε υποτροπή και πλέον είναι αμφίβολος για τα ματς των play-off της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.