Το βαρόμετρο των πρώην (Γενάρης 2014)


Οι επιδόσεις των πρώην παιχτών του Ολυμπιακού στα γήπεδα του κόσμου στον πρώτο μήνα της χρονιάς. Το βαρόμετρο των πρώην για τον Ιανουάριο του 2014...

Pero Antic/Atlanta Hawks

Ο τρελός καραφλός κατακτά σιγά σιγά και τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. 
Όπως είχαμε γράψει στο βαρόμετρο του Δεκέμβρη, ο τραυματισμός του βασικού ψηλού της Ατλάντα  θα έδινε περισσότερο χώρο και χρόνο στον Pero. Και αυτός δεν αφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη... 
Στις 3 Ιανουαρίου ξεκινάει για πρώτη φορά βασικός, σημειώνει 16 πόντους με 4 εύστοχα τρίποντα και μαζεύει 7 ριμπάουντς. Αυτό ήταν. Από τότε παίρνει τη φανέλα βασικού δίπλα στον Milsap και αυξάνει σημαντικά τον χρόνο συμμετοχής του από 16 λεπτά μέσο όρο σε 23. 
Στις 20 του μήνα, απέναντι στους πρωταθλητές ΝΒΑ σπάει το ατομικό του ρεκόρ και πραγματοποιεί την κορυφαία του εμφάνιση σημειώνοντας 17 πόντους, μαζεύοντας 6 ριμπάουντς και μοιράζοντας 3 ασσίστς. Δύο μέρες αργότερα μαζεύει το καθοριστικό ριμπάουντ και με δύο εύστοχες βολές χαρίζει άλλη μια νίκη στην Ατλάντα.
Ένα πρόβλημα στον αστράγαλο τον κράτησε εκτός αγώνων την τελευταία βδομάδα του μήνα όμως αυτό δεν εμπόδισε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν τον Pero στους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους παίκτες στο πρωτάθλημα και θα αγωνιστεί στο All-star Game. Σημαντική διάκριση για τον 31χρονο Σκοπιανό, μια και συνήθως μιλάμε για το παιχνίδι που αγωνίζονται πιο νεαροί παίχτες.






Pero εσύ Rising Star…!



Lynn Greer/Darussafaka

Σταθερός Lynn για τον μήνα Ιανουάριο.  
Η Darussafaka είχε μόλις τρία ματς καθώς μεσολάβησε το τουρκικό All-Star όμως αυτό αυτό δεν εμπόδισε τον Αμερικανό να κρατήσει ψηλά την απόδοσή του. 
18 πόντοι μέσο όρο και 6 ασσίστς για τον Lynn που εξακολουθεί να αγωνίζεται τον περισσότερο χρόνο από όλους τους συμπαίκτες του με περίπου 35 λεπτά ανά αγώνα. Κορυφαία του εμφάνιση για το μήνα αυτό απέναντι στην Haccetepe, όπου σημείωσε 25 πόντους με 5/6 προσπάθειες από την γραμμή των 6,75.

Patrick Beverley/Houston Rockets

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση για τον Patrick. 
Ένας τραυματισμός στα μέσα του Δεκεμβρη τον έθεσε εκτός για περίπου τέσσερις εβδομάδες. Πλέον, είναι ξανά σε κατάσταση και επέστρεψε στη βασική πεντάδα των Rockets. Μάλιστα, εκμεταλλεύτηκε κάποια μικροπροβλήματα του star της ομάδας James Harden, με αποτέλεσμα να αγωνίζεται περίπου 32 λεπτά ανά αγώνα. 
Το «κουνούπι» όπως είναι το παρατσούκλι του, έχει περίπου 9,5 πόντους 4,5 ριμπάουντς, 2,6 ασσίστς και 1,3 κλέψιμο για αυτό το μήνα και αποτελεί βασικό γρανάζι στην πορεία των «Ρουκετών» για τα play-offs.



Zoran Erceg/Galatasaray

Συνεχίζει σε πολύ υψηλά standards απόδοσης και για τον μήνα Ιανουάριο ο Σέρβος. 
Οι απουσίες του προηγούμενου μήνα έδωσαν χώρο στον Erceg, που πλέον με φανερά ανεβασμένη ψυχολογία αποτελεί τον σταθερότερο παίκτη της Galatasaray. 
Σκοράρει πλέον 16 πόντους στην Ευρωλίγκα για αυτό το μήνα, ενώ ελαφρά παραπάνω στο τουρκικό πρωτάθλημα (16,5),  μαζευει  6,5 ριμπάουντς ενώ σουτάρει με 43% στα τρίποντα. Μακράν η καλύτερη του εμφάνιση απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, μέσα στο σπίτι των Μαδριλένων, όπου με 24 πόντους, 4 ριμπάουντς, 5 ασσίστς και συνολικά 30 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης ήταν ο κυριότερος λόγος που η Galatasaray κόντραρε το παιχνίδι μέχρι τέλους..



Doron Perkins/Besiktas

Επιστροφή στις καλές εμφανίσεις με τη φανέλα της Besiktas για τον Doron. Ένας τραυματισμός τον κράτησε εκτός από τις υποχρεώσεις της ομάδας του για τον Δεκέμβρη, όμως πλέον επανήλθε και δείχνει να είναι σε καλή κατάσταση. 
Μπορεί στο Τουρκικό πρωτάθλημα να μην φορτσάρει, όμως στο Eurocup παραμένει ο κορυφαίος σε ranking παίκτης των Τούρκων. Χαρακτηριστική είναι η εμφάνισή του απέναντι στην Cedevita για την φάση των 32 της διοργάνωσης, όπου είχε 9 πόντους, 10 ριμπάουντς και 7 ασσίστ, αγγίζοντας τα όρια του triple-double!


Josh Powell/Guandog Tigers

Μαγεύει την Κίνα ο Josh!
Μεγάλες εμφανίσεις από τον Αμερικανό center για τον Ιανουάριο. Πλέον δείχνει να έχει προσαρμοστεί  στο νέο περιβάλλον και αποτελεί έναν από τους καλύτερους ψηλούς της Κινεζικής Λίγκας, ταυτόχρονα είναι το δεύτερο αστέρι των Guangdong Southern Tigers, πίσω από τον επίσης πρώην ΝΒΑer Yi Yianlian. 
Κορυφαία του εμφάνιση αυτή απέναντι στους Xinjiang FT όπου σημείωσε 23 πόντους και μάζεψε 18 ριμπάουντ, δίνοντας παράλληλα και τέσσερις τελικές πάσες.
Οι εμφανίσεις του έχουν τραβήξει  την προσοχή ευρωπαϊκών ομάδων, καθώς έχει ήδη υπάρχει φήμη πως η Maccabi Tel Aviv τον έχει στους υποψήφιους για την αντικατάσταση του Shawn James, που θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν εξαιτίας τραυματισμού.




Kyle Hines/CSKA Moscow

Χαλαρὀς μήνας ο Ιανουάριος για τον Sir Kyle. 
Ένας μικρο-τραυματισμός τον κράτησε εκτός για περίπου δύο εβδομάδες από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της CSKA, καθώς ο Μεσίνα προτίμησε να τον προφυλάξει και να μη ρισκάρει τη συμμετοχή του νωρίτερα, μια και το πρόγραμμα των Ρώσων το επέτρεπε. 
Επέστρεψε πάντως την τελευταία αγωνιστική της Ευρωλίγκα για το Γενάρη, απέναντι στην Bayern, όπου πρόλαβε σε 25 λεπτά να σημειώσει 9 πόντους, να κατεβάσει 6 ριμπάουντς και να πραγματοποιήσει 1 τάπα, η οποία για μία ακόμα φορά ψηφίστηκε η κορυφαία της αγωνιστικής.



Milos Teodosic/CSKA Moscow

Με αρκετές μέτριες και δυο καταπληκτικές εμφανίσεις πέρασε ο Γενάρης για τον Σέρβο άσο της CSKA. 
Τόσο σε Ευρωλίγκα όσο και σε VTB League ο Milos δεν έπιασε τοπ standards απόδοσης, αγωνιζόμενος  στα περισσότερα ματς λιγότερα λεπτά από το μέσο όρο του, καθώς οι Ρώσοι είχαν σχετικά βατό πρόγραμμα. 
Την τελευταία όμως βδομάδα του μήνα, ο Teodosic μας φύλαγε εμφανίσεις ανάλογες του ταλέντου του. Πρώτα απέναντι στην Κίμκι,  όπου πέτυχε  29 πόντους με 9/10 δίποντα και 2/3 τρίποντα μαζί με 7 ασσίστς συγκεντρώνοντας 37 βαθμούς στον πίνακα αξιολόγησης και τέσσερις μέρες αργότερα για την Ευρωλίγκα συνέχισε με 24 πόντους με 6/10 τρίποντα και 5 ασσίστς στην νίκη των Ρώσων απέναντι στην Bayern.



Yotam Halperin/Hapoel Jerusalem

Όχι τόσο εντυπωσιακές οι εμφανίσεις του Ισραηλινού για τον πρώτο μήνα του 2014. 
Παραμἐνει εξαιρετικός στην οργάνωση του παιχνιδιού της Hapoel, ενώ παράλληλα είναι ο κορυφαίος της πασέρ με 5,5 ασσίστς ανά παιχνίδι. 
Τίμιος πάντα στα αμυντικά του καθήκοντα, με 2,5 ριμπάουντ και 1,1 κλεψίματα. Μοναδικό αρνητικό πως έχει χάσει το χέρι του μέσα στον Ιανουάριο καθώς έχει ευστοχήσει μόλις σε 3 από τις 22 προσπάθειες για σουτ τριών πόντων ενώ και στα δίποντα το ποσοστό του ήταν κάτω του 50%.


Giorgi Shermadini/Kai Zaragoza

Πιστός στη στήλη μας για ένα ακόμα μήνα ο Γεωργιανός. 
Σταθερός στην απόδοσή του σε Eurocup και ACB, σουτάρει με εξαιρετικό ποσοστό (58,8%), σταθερός ριμπάουντερ ενώ δείχνει και βελτιωμένος σε ότι αφορά τα μπλοκς. 
Μέσα στον Ιανουάριο, κατάφερε να σημειώσει 2 double-doubles, το ένα μάλιστα απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης, όπου με 17  πόντους και 11 ριμπάουντς, συγκέντρωσε 20 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κρίκους στην πορεία της φετινής Σαραγόσα, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην έκτη θέση του Ισπανικού πρωταθλήματος.


Goran Jurak/Zlatorog

Ο ορισμός της τιμιότητας για ένα ακόμα μήνα ο Jurak. Αγωνιζόμενος για περίπου 26 λεπτά, καταφέρνει πάντα να είναι από τους διακριθέντες για την ομάδα του. Σκοράρει γύρω στους 10 πόντους, μαχητής στα ριμπάουντ και καλός πασέρ για τη θέση του. 
Κορυφαία του εμφάνιση για το μήνα Ιανουάριο αυτή απέναντι στην Splosna plovba όπου σημείωσε 15 πόντους, μάζεψε 3 ριμπάουντς, ενώ είχε ακόμα 3 ασσίστς και 3 κλεψίματα.
Δεν είναι τυχαίο πως παρά τα 37 του χρόνια κλήθηκε και φέτος στο All-star game της Σλοβενίας.




Jamon Lucas Gordon/Anadolu Efes

Σε κακή κατάσταση ο Αμερικανός αυτό το μήνα. 
Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία και η ανάληψή της από τον Βαγγέλη Αγγέλου δεν έχει βοηθήσει την Efes να ξεφύγει από την κακή αγωνιστική της εικόνα. Οι Τούρκοι παραμένουν νωθροί και ασύνδετοι και αυτό έχει παρασύρει και τον Jamon σε μια σειρά από κακές εμφανίσεις. Είναι ενδεικτικό  πως σε τέσσερα ματς για το τοπ 16 της Ευρωλίγκα, μόλις μια φορά έχει καταφέρει ο Gordon να συγκεντρώσει ranking πάνω από 10, ενώ σε αυτά τα ματς έχει σουτάρει 37 προσπάθειες για δύο πόντους και έχει επιτύχει μόλις τις δώδεκα..Αναμένουμε όμως την ανάκαμψη του..


Andreas Glyniadakis/Lietuvos Rytas

Παρελθόν από την Lietuvos Rytas  αποτελεί ο «Γλύνιας». 
Ο «Σαραντάπηχος» Κρητικός  υπέγραψε το καλοκαίρι στην Λιθουανική ομάδα  με σκοπό να την ενισχύσει σαν back-up center. Παρ’όλα αυτά έχασε γρήγορα την εμπιστοσύνη του προπονητή του, με αποτέλεσμα να περιορίζεται συνεχώς ο χρόνος του στο rotation των Λιθουανών. Αγωνίστηκε σε 12 ματς στην Ευρωλίγκα (μαζί με τα προκριματικά) έχοντας σε 11,6 λεπτά συμμετοχής 3,4 πόντους και 1,8 ριμπάουντς. 
Πλέον και με το κεφάλαιο Ευρωλίγκα να κλείνει για φέτος, Λιέτουβος και Γλυνιαδάκης χώρισαν τους δρόμους τους και ο Έλληνας  center αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.


Andrija Zizic/Cibona Zagreb 

Μετά τον Dalibor Bagaric, ένας ακόμη πρώην ερυθρόλευκος εγκατέλειψε το Κροατικό πρωτάθλημα. 
Ο Andrija τερμάτισε την συνεργασία του με την Cibona και αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στο Καζακστάν και συγκεκριμένα στην BC Astana. Σε τέσσερις λοιπόν αγωνιστικές με την νέα του ομάδα για την VTB League αγωνίζεται ελάχιστα (λιγότερο από 14 λεπτά) σκοράροντας με το ζόρι 5 πόντους και μαζεύοντας 3 ριμπάουντς κατά μέσο όρο.


Roger Mason Jr./Miami Heat

Όλοι θυμόμαστε τον Roger που ήρθε στην ομάδα μαζί με τον Marque Perry  σαν πρώτες επιλογές του Kazlauskas, στην αρχή της εποχής του Αγγελόπουλων στον Ολυμπιακό. 
Ο Roger επέστρεψε στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ  όπου και αγωνίζεται ακόμα, μαζεύοντας τα τελευταία «ένσημα». Είναι μέλος του roster των πρωταθλητών ΝΒΑ Miami Heat, έχοντας  πολύ συγκεκριμένο και περιορισμένο ρόλο: Να δίνει ανάσες στα εύκολα ματς στους Dwayne Wade και Ray Allen. 
Έτσι αγωνίζεται κατά μέσο όρο περίπου 10 λεπτά  σκοράροντας 3 πόντους με 36% στα τρίποντα.



...από τον Sacarame