Η τρίτη συνάντηση


Όταν ο Ολυμπιακός ξεκινούσε την φετινή Ευρωπαϊκή χρονιά απέναντι στην Μάλαγα ήταν μια χρονική περίοδος που δεν είχαμε ξεκάθαρη εικόνα από τους Ισπανούς, παρόλα αυτά εκτός από τα εμπόδια που περιμέναμε να βάλει η Ισπανική ομάδα στον Ολυμπιακό, η πρεμιέρα προσέθετε έξτρα δυσκολίες.

Κάποιους μήνες αργότερα και με δυο ματς μεταξύ των ομάδων να έχουν μεσολαβήσει, μπορούμε πια να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα, για την δυναμικότητα των ομάδων και το μεταξύ τους matchup με την Μάλαγα να είναι στην 3η θέση του Ισπανικού πρωταθλήματος φιλοξενώντας και το Κόπα Ντελ Ρέι κάτι  που ενδεχομένως και να σημαίνει ότι η αρνητική πορεία της εντός των συνόρων μπορεί να ανακοπεί, αν και μέχρι να συμβεί αυτό πάντα θα υπάρχει καχυποψία ανάλογη αυτής στην ιστορία του ψεύτη βοσκού.

Παράλληλα στα ευρωπαϊκά ματς, αν και πήρε με μπόλικο ζόρι το εισιτήριο για το top-16 αποκλείοντας σε ένα κάκιστα ποιοτικό παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής την Σιένα, είναι στα πάνω της αφού μετά από μια εντός έδρας ήττα από την Λαμποράλ Κούτσα, ακολούθησαν δυο νίκες με Εφές και Φενέρμπαχτσε και μια οριακή ήττα μέσα στην Βαρκελώνη από την Μπαρτσελόνα. 



Η ομάδα του Πλάθα, αν και στο top-16 έχει δεχτεί τους ίδιους πόντους με την Λαμποράλ Κούτσα, είναι γενικότερα μια σαφώς καλύτερη αμυντικά ομάδα.
Ο συνδυασμός των περιφερειακών που πιέζουν και των στοχευμένων δυναμικών εξόδων των ψηλών στην όποια αναφερθήκαμε και πριν την πρεμιέρα της Ευρωλίγκας  βοηθάει προς αυτή τη κατεύθυνση ενώ οι άμυνες ζώνης βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο ακόμα και στα τελειώματα των ματς. Η 5η θέση της άμυνας στη regural season της Ευρωλίγκα αλλά και στο Ισπανικό πρωτάθλημα  επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και σε αριθμούς.

Περιέργως για τα δεδομένα του, ο Ολυμπιακός τελευταία αρχίζει να ευνοείται από τα προβλήματα τραυματισμού  των αντιπάλων καθώς η Μάλαγα δεν θα έχει στην διάθεση της τον Ερλ Κάλογουει ενώ και οι Μέντλει, Βάσκεθ, Τούλσον  ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς αν και λογικά θα  δώσουν το παρόν στον αγώνα του ΣΕΦ. 
Η απουσία του Κάλογουει φυσικά και είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς στερεί από τη Μάλαγα όχι μόνο έναν από τους βασικούς δημιουργούς, αλλά και έναν από τους καλύτερους σουτέρς με τα κλεψίματα να αποτελούν το κερασάκι στο πακέτο του Αμερικάνου.
Επιπλέον μετά από τρεις αντίπαλους που είχαν καλό pick n roll παιχνίδι με Μπαρτσελόνα, ΠΑΟ και Λαμποράλ το όποιο διάβασαν και περιόρισαν αρκετά καλά οι ερυθρόλευκοι, έρχεται αυτήν την φορά μια ομάδα που δεν είναι μεν ανύπαρκτη σε αυτόν τον τομέα με τους Βάσκεθ, Στίματς Χέτσμειερ και Μέντλει να μπορούν να τελειώνουν συνεργασίες κοντά και μακριά από το καλάθι, αλλά δεν είναι και τόσο ισχυρή σε αυτού του είδους τις συνεργασίες τουλάχιστον αν δούμε τη συχνότητα με την οποία τις επιχειρεί.



Από την άλλη πλευρά η Μάλαγα, εκτός ότι είναι καλή στο fast break παιχνίδι όπως κάθε Ισπανική ομάδα που σέβεται τον εαυτό της και 2η επίθεση του ομίλου στο ΤΟΠ-16, διαθέτει επιπλέον επιθετικές εναλλακτικές στο παιχνίδι της με τις διεισδύσεις των Ζόραν Ντράγκιτς και Γκρέιντζερ, τα επιθετικά ριμπάουντς  των Βάσκεθ, Μέντλει, Στίματς, Χέτσμειερ και Κουζμίνσκας, αλλά και τα cuts των Μέντλει, Ντράγκιτς και Κουζμίνσκας να αποτελούν τρία πολύ επικίνδυνα όπλα. 

Σε ένα παιχνίδι που ταυτόχρονα είναι ευκαιρία για τους Μπέγκιτς και Κόλινς να επιβεβαιώσουν την αμυντική φήμη όπως είδαμε και με θύμα τον Πλαις την περασμένη εβδομάδα, περιορίζοντας μαζί με τους άλλους το post-up παιχνίδι των Κουζμίνσκας και Σουάρεθ στην θέση 3 και των Στίματς, Βάσκεθ στο 5 το όποιο συνεισφέρει στο εκτελεστικό αλλά και στο δημιουργικό παιχνίδι της Μάλαγα. 
Προσοχή χρειάζεται και ο Μέντλει που η κορμοστασιά και ο τρόπος παιχνιδιού παραπέμπει σε παίκτη που απειλεί μόνο με πρόσωπο, όμως είναι ικανοποιητικά αποτελεσματικός και στο παιχνίδι με πλάτη είτε πάει για fade away shoot, είτε ολοκληρώσει προς τα μέσα. 
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η Μάλαγα είναι μια ομάδα που επιχειρεί αρκετά τρίποντα (όπως η Λαμποράλ) αλλά με όχι τόσο μεγάλη ευστοχία σε Ισπανία και Ευρώπη παρόλο που ο Ζόραν Ντράγκιτς σουτάρει με 43,2% στην ACB.


Η απουσία του Κάλογουει πάντως δεν πρέπει να κοιμίσει την ομάδα του Ολυμπιακού με την Μάλαγα εκτός από την δημιουργία μέσω ποστ να εκμεταλλεύεται και εκείνη μέσω διεισδύσεων υποκαθιστώντας έτσι τα picn n roll και τα pick n pop όταν δεν βγαίνουν. 
Ταυτόχρονα και εδώ υπάρχει ο κίνδυνος που είδαμε στο Μιλάνο αλλά και σε ένα διάστημα με τον Ερτέλ στην Βιτόρια, τα σουτ μέσης απόστασης μετά από το σκριν πάνω στη flat άμυνα του Ολυμπιακού,  με τον Τούλσον να μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο (ίσως και καλύτερα από τον Κάλογουει) αν και θα μπορούσαν να τον δοκιμάσουν περισσότερο πίσω από off ball σκρινς.

Στα δύο ματς μεταξύ των ομάδων τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν είναι ότι ο Ολυμπιακός καταφέρνει με το pick n roll παιχνίδι του να ξεπερνάει την άμυνα της Μάλαγα, είτε αυτό ολοκληρώνεται βρίσκοντας τον σουτέρ μετά από κυκλοφορία όπως έγινε στο πρώτο ματς, είτε με απευθείας συνεργασία κοντού-ψηλού όπως έγινε στην Ισπανία συνδυάζοντας και εδώ με ρήγματα για να βρεθούν σουτ. 

Το ερωτηματικό όμως είναι τι θα γίνει αν ο Ολυμπιακός δεν βάλει τα τρίποντα όπως έκανε με μεγάλη συνέπεια και στα δυο ματς και αν θα βρει εναλλακτικές όπως τα κοψίματα του Λοζέτσκι και το ποστ παιχνίδι του Πρίντεζη στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Μάλαγα ή αν θα παρουσιάσει την στατική εικόνα προηγούμενων πρόσφατων ματς.  

Μια άλλη απορία που θα μπορούσε να μπει στην εξίσωση είναι αν το ξεκίνημα του Ολυμπιακού θα είναι καλύτερο σε σχέση με τα παιχνίδια της πρώτης φάσης με την Ουνικάχα, καλό είναι να το αποφύγει γιατί δεν θα είναι εύκολο να γυρίσει  τρίτο συνεχόμενο ματς με την ίδια ομάδα η ενέργεια των Αμερικάνων ψηλών και η προσωπικότητα των περιφερειακών του Ολυμπιακού. 
Πάντως όσον αφορά τουλάχιστον τα drives του Σπανούλη, ο Μάκαλεμπ έδειξε τον δρόμο προκαλώντας μεγάλη ζημιά στο πρόσφατο ματς της Φενέρ στην Μάλαγα.


Το διευρυμένο rotation του Ολυμπιακού και η επιστροφή του Πετγουει που έκανε εξαιρετικό παιχνίδι στο ματς του ΣΕΦ έφεραν εμφανή βελτίωση. 
Ταυτόχρονα ο Μίρζα Μπέγκιτς βοήθησε πραγματικά κόντρα στη Λαμποράλ ίσως για πρώτη φορά φέτος και οι Κόλινς και Καββαδάς όποτε παίζουν μπορούν να προσφέρουν σκληράδα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. 
Το δε ντεμπούτο του Τζαμάριο Μουν άνοιξε την όρεξη για την στιγμή που θα ενταχθεί στην Ευρωλίγκα από τον δεύτερο γύρο και μετά. 

Τα δυο εντός έδρας ματς που ακολουθούν με τις Μάλαγα και Εφές είναι μια καλή ευκαιρία για να ανεβάσει ο Ολυμπιακός το ρεκόρ του στο 4-2 και να πάει στο ΟΑΚΑ χωρίς να έχει μεν καθαρίσει την πρόκριση, αλλά με σαφώς λιγότερη πίεση και με βλέψεις που να προσανατολίζονται στην πρώτη δυάδα του ομίλου. 
Πριν από όλα αυτά όμως ο Ολυμπιακός με αντίπαλο την Μάλαγα θέλει να αποδείξει ότι η εμφάνιση στην Βιτόρια δεν ήταν one-hit wonder αφήνοντας πίσω την αγωνιστική κοιλιά του Ιανουαρίου.



...από τον Weekendman