Το βαρόμετρο των πρώην (Δεκέμβριος 2013)



Οι επιδόσεις των πρώην παιχτών του Ολυμπιακού στα γήπεδα του κόσμου στη δύση του 2013, το βαρόμετρο των πρώην για το μήνα Δεκέμβριο.




Lynn Greer/Darussafaka

Μεγάλος Lynn Greer το Δεκέμβρη! Ο Αμερικανός γκαρντ πήρε το όπλο του και έκανε τους αντίπαλους προπονητές της Darussafaka να πονοκεφαλιάζουν.
Σε τρία ματς είχε κατά μέσο όρο 23 πόντους, 2 ριμπάουντς, 6 ασσίστς και 2 κλεψίματα οδηγώντας την ομάδα του σε δύο νικηφόρα αποτελέσματα. Η φυσική του κατάσταση παραμένει εντυπωσιακή, καθώς παρά τα 34 του χρόνια, στα  τρία αυτά ματς αγωνίστηκε 37, 37 και 39 λεπτά αντίστοιχα. 


Kyle Hines/CSKA Moscow

Σε υψηλές πτήσεις για ακόμα ένα μήνα ο Kyle. 
Ο Krstic γύρισε στο ρόστερ της CSKA, όμως αυτό δεν εμπόδισε στο ελάχιστο τον Αμερικανό από το να συνεχίσει να παίζει σε υψηλά στάνταρντς, βοηθώντας τους Ρώσους να τερματίσουν τελικά στη δεύτερη θέση του ομίλου τους στην Ευρωλίγκα. 
Καλύτερη όλων των εμφανίσεών του, αυτή απέναντι στην Krasny Oktyabr για την Βαλτική Λίγκα, όπου ο Kyle είχε 15 πόντους, 10 ριμπάουντς, 5 ασσίστς και 2 τάπες συγκεντρώνοντας 30 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.



Zoran Erceg/Galatasaray

Κάτι οι τραυματισμοί της Γαλατά, κάτι η γνωστή τιμωρία του Mensah-Bonsu,  βοήθησαν τον Σέρβο να βρει χρόνο και χώρο μέσα στο rotation των Τούρκων και να πραγματοποιήσει πολύ καλές εμφανίσεις. 
Είναι χαρακτηριστικό πως για τον μήνα Δεκέμβρη είχε μέσο όρο ranking 13,3 στο Τουρκικό πρωτάθλημα όταν τους προηγούμενους μήνες τελείωνε ένα στα τρία ματς με αρνητικό βαθμό. Όχι ότι  στην Ευρωλίγκα πήγε πίσω, καθώς για τη 10η και τελευταία αγωνιστική έκανε 30 ranking βοηθώντας σημαντικά την Γαλατά να κλειδώσει την πρόκρισή της στο τοπ-16 της διοργάνωσης.



Yotam Halperin/Hapoel Jerusalem

Μια ακόμα νέα είσοδος για το βαρόμετρο του Δεκεμβρίου. Οι εμφανίσεις όμως του Ισραηλινού με τη φανέλα της Χαποέλ Ιερουσαλήμ δεν μπορούσαν να μας αφήσουν ασυγκίνητους. Αγωνιζόμενος περίπου 33 λεπτά κατά μέσο όρο σε Ισραήλ και Eurocup, ο «Γιο-γιο» σκοράρει 12,5 πόντους, μαζεύει 3 ριμπάουντς ενώ μοιράζει 4 ασσίστς και κάνει ένα κλέψιμο ανά αγώνα βοηθώντας την ομάδα του να κάνει ρεκόρ 7-1 νίκες για τις δυο διοργανώσεις μέσα στο Δεκέμβρη. Ο Γιοτάμ μας αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πως τα πηγαίνει πολύ καλά σε ομάδες που δεν έχουν τόσο έντονο το άγχος του πρωταθλητισμού..




Milos Teodosic/CSKA Moscow

Υπάρχει ζωή στον πλανήτη Teodosic. 
Σίγουρα δεν είναι στα καλύτερα του, σίγουρα δεν κάνει εμφανίσεις ανάλογες με αυτές του παρελθόντος, αλλά ο μήνα Δεκέμβριος τελείωσε με θετικό πρόσημο για τον Μίλος. Έχει καταφέρει να περιορίσει σημαντικά τα λάθη του (μόλις 1,5 ανά παιχνίδι) ενώ παραμένει σταθερά καλός πασέρ έχοντας ένα μέσο όρο πάνω από πέντε σε κάθε παιχνίδι. 
Η άνοδός του έχει βοηθήσει και την CSKA να παίξει καλύτερα και να σημειώσει κάποιες νίκες που της ήταν απαραίτητες σε Ευρωλίγκα και Βαλτική. Παραμένει πάντως εκνευριστικά άστοχος στα τρίποντα, παίρνοντας παράλληλα πολλές προσπάθειες έξω από τη γραμμή των 6,75.



Jamon Lucas Gordon/Anadolu Efes

Η γενικότερη πτώση της Αναντολού Εφές επηρέασε και τον Gordon. 
Η ομάδα της Τουρκίας πραγματοποίησε πολύ κακές εμφανίσεις το μήνα Δεκέμβριο, τόσο σε πρωτάθλημα όσο και σε Ευρωλίγκα. Αποτέλεσμα των κακών εμφανίσεων ήταν και η αλλαγή προπονητή. 
Αυτά, σε συνδυασμό με ένα πρόβλημα μικροτραυματισμού οδήγησαν τον  Jamon να ρίξει την απόδοσή του, σε σχέση με τα στανταρντς που τον είχαμε συνηθίσει τους προηγούμενους δύο μήνες.



Goran Jurak/Zlatorog

Μόλις δύο ματς  στο Σλοβένικο πρωτάθλημα για το μήνα Δεκέμβριο, οπότε δικαιολογημένη και η μετατόπιση του Jurak στην μεσαία κατηγορία. Παρ’όλα αυτά παραμένει σταθερότατος στα νούμερά του με περίπου 11,5 πόντους 7,5 ριμπάουντς και 2,5 ασσίστς ανά αγώνα, ενώ είναι εκπληκτικό ότι διατηρεί αναλοίωτα και τα ποσοστά του σταθερά γύρω στο 50%.


Giorgi Shermadini/Kai Zaragoza

Σταθερότατος για ακόμα ένα μήνα ο Γεωργιανός. Επανήλθε στα γνωστά λεπτά συμμετοχής σε Eurocup και ACB και τα στατιστικά του πήραν την ανιοὐσα. Αποτελεί  κολώνα της Σαραγόσα και ένα από τα σημαντικότερα γρανάζια της σε άμυνα και επίθεση σκοράροντας σταθερά γύρω στους 13 πόντους και κατεβάζοντας περί τα 7 ριμπάουντς. 
Βλέποντας τα νούμερα του και συγκρίνοντας τα με τα νούμερα του Μπέγκιτς, σίγουρα δημιουργείται εύλογος προβληματισμός στον καθένα μας…


Josh Powell/Guandog Tigers

Σταθερότατος σαν παρουσία ο Powell, συνεχίζει την περιοδεία του στην Κίνα. 
Ο μήνας  Δεκέμβρης ήταν φουλ βεβαρημένος από θέμα προγράμματος με 11 ματς για τους Guangdong Towers μέσα σε 30 μέρες. Κανένα πρόβλημα όμως για τον μεγάλο Τζος, που απλά αποφάσιζε σε ποια ματς θα μαγέψει με την απόδοσή του. Έτσι παρατηρούμε εναλλάξ στα μισά ματς να δίνει ranking πάνω από 20 με double-double σε πόντους και ριμπάουντ και στα άλλα μισά να δίνει 10-11 μην καταφέρνοντας να σκοράρει 10 πόντους απέναντι σε πολύ κοντύτερους και πιο άσημους αντιπάλους.

Kostas Papanikolaou/Barcelona

Κλασικός και σταθερός Κωστάκης για το Δεκέμβρη. 
Μαχητικός, πάντα πρόθυμος να μπει σε όλες τις φάσεις, σταθερός στα ριμπάουντς και στο σκοράρισμά του και με καλές επιλογές στο επιθετικό του παιχνίδι. Είναι σημαντικό ότι δείχνει να βελτιώνεται και στην πάσα του, καθώς τα νούμερα του είναι καλύτερα και σε αυτή τη στατιστική κατηγορία. Ο Πασκουάλ όσο περνάει ο καιρός, τον εμπιστεύεται ολοένα και περισσότερο, παρά τις πολλές ποιοτικές λύσεις που διαθέτει η Μπαρτσελόνα στην περιφέρειά της.



Martynas Gecevicius/Lietuvos Rytas

Πολύ κακός τον τελευταίο μήνα του έτους παρουσιάστηκε ο Λιθουανός. Η Λιέτουβος έχασε νωρίς τις ελπίδες της για πρόκριση  στις 16 κορυφαίες ομάδες της Ευρωλίγκα, οπότε οι αγώνες της για τον Δεκέμβριο ήταν ουσιαστικά αδιάφοροι. Η απόδοση του Γκέτσε έπεσε κατακόρυφα, το ίδιο και τα ποσοστά ευστοχίας του. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ranking του για το μήνα Δεκέμβριο είναι μόλις 8 σε πρωτάθλημα και Ευρώπη, την ώρα που τους δυο προηγούμενους μήνες είχε περίπου 15.7.


RubenWolkowyski/ Sarmiento

Ατυχος  στάθηκε ο Αργεντινός αυτό το μήνα, καθώς ένας μικρο-τραυματισμός στις αρχές του μήνα τον έκανε να χάσει τη θέση του βασικού  στην ομάδα της Σαρμιέντο. 
Για το μήνα Δεκέμβρη, αγωνιζόταν πολύ λιγότερο, συγκεκριμένα περίπου 15 λεπτά ενώ ο αντίστοιχος χρόνος του για το Νοέμβρη ήταν 23. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια αναμενόμενη πτώση στα στατιστικά του. 
Το κακό είναι για τον Ρούμπεν ότι η ομάδα έκανε τρεις νίκες σε αυτό το διάστημα, οπότε μένει να δούμε αν ο προπονητής θα επιμείνει στις εσωτερικές αλλαγές που πραγματοποίησε και τους επόμενους μήνες.


Dalibor Bagaric/Zabok

Παρελθόν από την Κροατική Zabok αποτελεί ο λατρεμένος Dalibor. Αίτιο αυτού του χωρισμού η κόντρα του σέντερ με τον προπονητή του σχετικά με τον μειωμένο χρόνο συμμετοχής. Είχαμε αναφερθεί και τον προηγούμενο μήνα σε αυτή τη “ μείωση”, όμως τελικά ο Bagaric έδειξε να μην θέλει να συμμορφωθεί με αυτό. Δεν θα μείνει όμως για καιρό ανενεργός, καθώς συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στο πρωτάθλημα Τυνησίας  και συγκεκριμένα στην Etoile du Sahel.


Von Wafer/Shangai Sharks

Σοκ στον μπασκετικό κόσμο!
Ο Von ο Wafer αποτέλεσε παρελθόν  από την ομάδα των Shanghai Sharks. Ο τραυματισμός του στο τελευταίο ματς του Νοέμβρη αποδείχθηκε τελικά σοβαρότερος από ότι αρχικά υπολόγιζαν και η διοίκηση των Sharks προχώρησε στη λύση της συνεργασίας της με τον Αμερικανό. Τη θέση του στο ρόστερ πήρε ο Quincy Douby, όμως το κινεζικό πρωτάθλημα ήταν ήδη φτωχότερο…

Pero Antic/Atlanta Hawks

Ακόμα ένας δύσκολος μήνας για τον Πέρο. Η Ατλάντα έχει πολλές λύσεις στις θέσεις των ψηλών και ο Σκοπιανός δεν βλέπει παρκέ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί σε καμία περίπτωση να βρει αγωνιστικό ρυθμό και έτσι είναι πολύ άστοχος στις προσπάθειες που επιχειρεί, μέσα και έξω από το τρίποντο. 
Μοναδικό παρήγορο για τον Πέρο, ο τραυματισμός του βασικού ψηλού των Χωκς Αλ Χόρφορντ μέσα στο Δεκέμβρη, που αναγκάζει τον προπονητή τους να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του. Ήδη στα τελευταία ματς του Δεκέμβρη ο «καρἀφλας» έπαιξε περισσότερο και περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχτεί αυτό μέσα στον επόμενο μήνα. Το σίγουρο είναι ότι ο Πέρο θα ανέβει όροφο στα επόμενα βαρόμετρα...



...από τον Sacarame