Οι δυσκολίες της πρεμιέρας




Από την περίοδο 2010 και μετά, επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο για την Μάλαγα: στις αρχές της σεζόν ξεκινά έχοντας ένα πλούσιο ρόστερ και ανάλογα υψηλές φιλοδοξίες, στη συνέχεια καταφέρνει πάντα να προκρίνεται στο top-16 αλλά κάπου εκεί τελειώνουν και τα ευχάριστα νέα! Το σενάριο συνήθως εξελίσσεται με στασιμότητα στο top-16, αποκλεισμό τις περισσότερες φορές από το Κόπα Ντέλ Ρέι και το Ισπανικό πρωτάθλημα, είτε μένοντας οριακά εκτός οκτάδας, είτε μπαίνοντας με το ζόρι στα προημιτελικά των πλέι-οφς χαιρετώντας μας πρόωρα κάπου εκεί. Αυτή είναι συνοπτικά η ιστορία της Μάλαγα τα τρία τελευταία χρόνια. Ένα παράδειγμα που είναι από τα καλύτερα για την επίδειξη των παθογενειών που εμπεριέχουν τα μόνιμα συμβόλαια της Ευρωλίγκα.

Και δεν μπορεί να πει κανείς ότι οι προϋποθέσεις μοιάζουν τόσο διαφορετικές και φέτος όσον αφορά την ποιότητα του υλικού η όποια δεν είναι ούτε και το 2013-2014 άσχημη. Η μόνη διαφορά είναι ότι φέτος δεν θα ταλαιπωρήσουν τον Αουγκούστο Λίμα με τα πήγαινε έλα και το μία παίρνει χρόνο και μια εξαφανίζεται. Aλλά το δύσκολο για τον Ολυμπιακό (...και εμάς) είναι ότι η αντίπαλος της πρεμιέρας δεν ήταν παρούσα στο Σούπερ Κόπα, το δε παιχνίδι της πρώτης αγωνιστικής κόντρα στην Εστουντιάντες για την ACB δεν ήταν τηλεοπτικό άρα μήπως πάλι πάμε στο άγνωστο από scouting αλά Πινέιρος Σκάι; 
Στην ουσία μόνο με βάση την γνώση των παιχτών και τους αριθμούς των φιλικών μπορούμε να δούμε κάποια πράγματα.



Ο επόμενος προπονητής που θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στον μπασκετικό στάβλο της Ουνικάχα θα είναι ο Χουάν Πλάθα που τα οικονομικά προβλήματα και η ατυχία της Ζαλγκίρις του στέρησαν κάτι καλύτερο στην περσινή Ευρωλίγκα. Και ο Ισπανός κόουτς δεν έκανε εκπτώσεις στις αλλαγές φέτος στη Μάλαγα με τους Ράφα Χέτσμειερ, Νικ Κάνερ Μέντλει, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, Ράιαν Τούλσον, Τζέισον Γκρέιντζερ, Κάρλος Σουάρεθ, Βλάντιμιρ Στίματς και τον Ντομάντας Σαμπόνις (ο γιος του Άρβιντας), να είναι οκτώ νέοι παίκτες στο line up των Ανδαλουσιάνων. Βέβαια ο Ισπανός εκτός από όλα αυτά θα κληθεί να βάλει την στάμπα του και να δώσει ταυτότητα και fighting spirit σε μια ομάδα που καταλήγει κατά κανόνα σαν underachiever στο τέλος της σεζόν.
Στα πλεονεκτήματα του ρόστερ συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι πέντε από τα οκτώ νέα μεταγραφικά αποκτήματα έχουν εμπειρία από το Ισπανικό πρωτάθλημα με καλές χρονιές πράγμα που θεωρητικά θα αποδειχθεί ωφέλιμο στο μαραθώνιο της ACB. Από την άλλη πλευρά, εκτός από τους παίκτες που ήταν πέρσι στην Μάλαγα και οι Χέτσμειερ, Κάνερ Μέντλει και Σουάρεθ προέρχονται από μια επίσης μπερδεμένη σεζόν στις πρώην ομάδες τους, μια κατάσταση  που απαιτεί σωστή  ψυχολογική διαχείριση της ομάδας από τον Πλάθα ώστε να μην οδηγηθεί μια πολλά υποσχόμενη χρονιά και πάλι στο καλάθι των αχρήστων.


Σε γενικές γραμμές  πάντως τα σημεία που θα μπορούσαν να επισημανθούν είναι:
-Στην περιφέρεια υπάρχουν πολλές λύσεις όπως οι Γκρέιντζερ, Ζόραν Ντράγκιτς, Κουζμίνσκας και Βιδάλ, που δίνουν την δυνατότητα για καλή περιφερειακή άμυνα και σαν σύνολο χαρακτηρίζονται από αθλητικότητα.

-Η front line μπορεί να μην παίρνει τον τίτλο της καλύτερης στην Ευρωλίγκα αλλά προσφέρει πληθώρα τακτικών επιλογών με παίκτες οι οποίοι  παίζουν με πλάτη (Στίματς, Χέτσμειερ) και θα αποτελέσουν ένα ακόμα καλό τεστ δύναμης για τον Ντάνστον και τους υπόλοιπους ψηλούς του Ολυμπιακου, έχουν ικανότητα στο ένας εναντίον ενός (Κάνερ Μέντλει) που θα πρέπει να προσέξουν οι Πέτγουει και Πρίντεζης, αλλά και τον Φραν Βάσκεθ που παραμένει η καλύτερη διαθέσιμη επιλογή για να αναχαιτίσει τα pick n roll του Ολυμπιακού. Τα οποία pick n roll του Ολυμπιακού ασφαλώς και αποτελούν μεγαλύτερο όπλο από ότι έδειξε το ντέρμπι με τον Παναθηναικό.

-Το σουτ μέσης απόστασης από τους ψηλούς Χέτσμειερ και Βάσκεθ, το οποίο έδωσε αυτή η δύο εναντίον δύο άμυνα στα pick n roll την Δευτέρα, μπορεί αυτή τη φορά να αποδειχθεί πιο καθοριστικό στη ροή του ματς και να αναγκάσει τον κόουτς Μπαρτζώκα να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του, για παράδειγμα να στείλει τον περιφερειακό αμυντικό όχι να κάνει recover στον παίχτη του αλλά να πηγαίνει στο high post πάνω στον σουτέρ ψηλό. Βέβαια το σουτ αυτό δεν είναι τόσο μέρος του παιχνιδιού των ψηλών της Μάλαγα όσο είναι του Μαυροκεφαλίδη, του Μπατίστ ή του Λάσμε, και ούτε εκτελούν το ίδιο γρήγορα.

-Στην θέση του point gurad το επιθετικό ταλέντο του Μάρκους Γουιλιαμς είναι σαφώς πιο δεινό, ειδικά στα σουτ, σε σύγκριση με τον Γκρέιντζερ, ενώ ο άσος της Λοκομοτίβ Κιούμπν πλέον μάλλον διέθετε μεγαλύτερη ηγετική προσωπικότητα. Υπάρχει όμως μια απλή λεπτομέρεια υπέρ του Γκρέιντζερ και αυτή δεν είναι  τα drives στα όποια ο νέος είναι καλός, αλλά ότι απλά είναι πιο κλασσικός point αφήνοντας τον Ράιαν Τούλσον να είναι αυτός που αν χρειαστεί μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του σκόρερ. Ο Τούλσον είναι χαρισματικός επιθετικός, άλλωστε ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ουνικάχα στα φιλικά, αλλά στο ΣΕΦ  δεν θα έρθει οπότε ένας μπελάς λιγότερο... 

-Και τέλος στα συν της Μάλαγα, ότι οι γκάρντς μπορούν όλοι τους να δημιουργήσουν με την μπάλα στα χέρια (π.χ. Ουρτάσουν, Τουλσον που θα λείψουν, οι Καλογουεί, Γκρέιντζερ που θα έρθουν  ή ο Βιδάλ) ακόμα και αν δεν υπάρχει ο τοπ δημιουργός.


Ο Ολυμπιακός  από την πλευρά του μπορεί να χτυπήσει όταν ο Κάνερ Μέντλει είναι στο παρκέ κυρίως γιατί ο πρώην παίχτης της Μακάμπι δεν είναι τόσο δυνατός ούτε σωματικά αλλά ούτε και στον αέρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Γιώργος Πρίντεζης μπορεί να πάει χαμηλά με πλάτη ενώ ο Μπρεντ Πέτγουει έχει την δυνατότητα να τον αναγκάσει να κινηθεί περιφερειακά στην επίθεση και να μην πολυπατήσει την ρακέτα.

Η front line του Ολυμπιακού είναι δυνατή στο να αποτρέπει καλάθια στο ζωγραφιστό κάτι σημαντικό για να περιοριστεί το above the rim παιχνίδι του Βάσκεθ και το post-up παιχνίδι των Στίματς και Χέτσμειερ.

Και ακόμα και το θεωρητικά πιο δυνατό σημείο της Μάλαγα, η περιφέρεια, ακόμα και πλήρης είναι κατώτερη από την αντίστοιχη του Ολυμπιακού. Πόσο μάλλον με δύο απουσίες εκ μέρους της Μάλαγα...
Ένα ερυθρόλευκο back court που στην περίπτωση στην όποια βρει απέναντι του κυρίως τους Χέτσμειερ και Στίματς οφείλει να προσπαθήσει να χτυπήσει στο pick n roll αφού η ταχύτητα δεν είναι το στοιχείο που ξεχωρίζει τους δύο αυτούς ψηλούς, ούτε είναι τα αμυντικά φόβητρα στο παιχνίδι ψηλά, πράγμα που ανοίγει δυνατότητες στον Ολυμπιακό είτε παίξουν δυναμικά στην άμυνα (όπως έκανε ο Πλάθα πέρσι στη Ζαλγκίρις), είτε μένουν πιο μέσα. Συγκριτικά ο Φραν Βάσκεζ είναι ο καλύτερος pick n roll αμυντικός από τους ψηλούς της Ουνικάχα.

Ο Ολυμπιακός πρέπει να προσέξει πολύ το επιθετικό transition της Ουνικάχα που έχει διάφορους εκφραστές (πχ. Ζόραν Ντράγκιτς) και είναι κάτι που το επιδιώκει γιατί αντιδράσεις σαν αυτές όπως του πρώτου δεκαλέτπου με τον Παναθηναικό, τώρα θα τιμωρηθούν ακόμα περισσότερο.



Μπορεί η Ουνικάχα Μάλαγα να έχει χάσει το κύρος της τα τελευταία χρόνια και να κατεβαίνει με απουσίες αλλά το κλισέ "οι δυσκολίες της πρεμιέρας" όσο κοινότυπο και να είναι, στη δική μας περίπτωση ισχύει αρκετά.
Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να είναι το ίδιο ξεκάθαρος στο πλάνο του και καλός στην εφαρμογή όσο ήταν την Δευτέρα στο ντέρμπι. Η Ουνικάχα έχει πολύ βαθύ ρόστερ και αρκετούς άσους που μπορεί να βγάλει από το μανίκι, ήδη κάποιοι από τους παίκτες που δεν  τα πήγαν καλά στην τελευταία σεζόν δείχνουν να είναι καλύτερα φέτος στο ξεκίνημα όπως για παράδειγμα οι Κάνερ Μέντλει και Σουάρεθ. Και ακόμα και αν δεν έχουν δοκιμαστεί στα πραγματικά δύσκολα για να επιβεβαιώσουν την ανοδική πορεία τους, το γεγονός παραμένει ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να βρει εκπλήξεις που δεν τις περιμένει. Γι'αυτό θα πρέπει να είναι το ίδιο συγκεντρωμένος... σαν να ήταν ντέρμπι.


...από τον Weekendman